R. K. | 8. 12. 2022, 12:36

Kdo je vršil politični pritisk na policijo? Znanih je več podrobnosti

Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Policija je javno objavila pismo Boštjana Lidava predsedniku vlade, v katerem je natančneje opisano, kaj naj bi se dogajalo v ozadju, preden je Tatjana Bobnar napovedala svoj odstop.

Na napeto politično dogajanje, v katerem je notranja ministrica Tatjana Bobnar napovedala svoj odstop, se je odzvala tudi policija in javno objavila pismo, ki ga je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav poslal predsedniku vlade. V njem so pojasnjeni "določeni politični pritiski", ki naj bi jih nad njim izvajali. Ob tem je razkril, da so pritiske nanj izvajali celo na dan napovedi odstopa ministrice.

Kot so zapisali na policiji, Lindav kot pritiske razume tudi klice, ki jih je v teh dneh prejel iz kabineta predsednika vlade. Nazadnje naj bi ga, kljub vedenju, da je v bolniškem stažu, klical svetovalec iz kabineta predsednika vlade in ga prepričeval o nujnosti srečanja z Robertom Golobom.

"Okrnjenost neodvisnosti policije in vpliv politike na njeno delo se v praksi kaže predvsem pri kadrovanju določenih oseb na položaje, njihovi razrešitvi z določenih položajev in kadrovanj mimo ustaljenih pravil, brez vednosti predstojnika," je v. d. direktorja policije navedel v pismu in primere takšnega ravnanja tudi podrobneje opisal

Borut Živulovič/Bobo

Kot pritisk dojema tudi grožnje z obveščanjem predsednika vlade

Kot je zatrdil, se "posebej neodgovorno ravnanje, z veliko mero nezaupanja v strokovnost policije in njeno avtonomnost" kaže tudi v tem, da naj bi na več sestankih med dvema državnima organoma sodeloval človek, ki v nobenem od teh organov ni zaposlen. Ob tem je posebej izpostavil to, da je bil kot v. d. generalnega diektorja policije o izbiri vodje Službe za varovanje predsednika (SVPV) obveščen s strani tega človeka, ki ni imel nikakršne formalne vloge v Generalnem sekretariatu vlade (GSV)

V besedilu je med drugim zapisal: "Ne kot človek, še manj pa kot v. d. generalnega direktorja policije ne morem sprejeti dejstva, da bo vodja SVPV kot sredstvo pritiska name uporabljal grožnje z obveščanjem predsednika vlade." 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Golob mu je želel postaviti nekaj vprašanj

Ob koncu poročila je opisal še dogajanje v zadnjih dneh pred napovedanim odstopom ministrice. Kot je dejal, ga je v času priprave odgovora o domnevnih političnih pritiskih na zaprosilo predsednika vlade kar dvakrat klicala vodja kabineta predsednika vlade Petra Škofic. V prvem razgovoru naj bi mu dejala, da se želi predsednik vlade z njim sestati. Pojasnil ji je, da se je razgovora pripravljen udeležiti le v prisotnosti ministrice za notranje zadeve, ki mu je neposredno nadrejena in ki ji je odgovoren za svoje delo.

Škofičeva naj bi mu pojasnila, da mu želi predsednik vlade le postaviti nekaj vprašanj, sam pa naj bi ji skušal pojasniti, da takšno vabilo na razgovor ni običajno, niti primerno z vidika integritete obeh funkcij - tako predsednika vlade kot generalnega direktorja policije. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel