R. K. | 7. 12. 2022, 13:09 | Vir: STA

Kriza v vladi Roberta Goloba: ministrica napovedala odstop

Profimedia/fotomontaža

Po trenjih, ki so se v javnosti pojavila med predsednikom vlade in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, je ministrica dejala, da bo odstopila s položaja.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, so potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Kot smo poročali, se med odnosi med predsednikom vlade in ministrico že nekaj časa zapletajo, ministrica pa je pred kratkim predsedniku na njegovo zahtevo poslala pojasnila o tem, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk na policijo.

To je druga večja kriza, ki jo je doživela največja vladna stranka, odkar je na oblasti. Prvič je do zapletov v njenih vrstah prišlo, ko se je podpredsednica stranke Marta Kos nepričakovano umaknila iz predsedniške tekme, umaknila pa se je tudi iz javnosti in nazadnje odstopila še kot podpredsednica stranke.

Borut Živulovič/Bobo

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo.

Bobnarjeva je namreč v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Napovedala je, da bo na tem stališču vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta.

Premier Golob se je nato v ponedeljek sestal tudi z ministrico Bobnar, po sestanku pa sporočil, da se z ministrico "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije". O domnevnih pritiskih na policijo je zahteval pojasnila od nje in od v. d. generalnega direktorja policije Lindava in jih pred kratkim tudi prejel.

Bobo

Poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, naj bi bilo zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije. Poročilo ministrice Bobnar naj bi bilo na drugi strani bolj splošno.

Prva ministrska menjava v Golobovi vladi

Pred volitvami so sicer v Gibanju Svoboda na vprašanje, ali bi zamenjali ljudi na ključnih mestih v varnostnih strukturah, odgovorili, da si zaposleni v varnostno-obrambnih ter zaščitno-reševalnih organih in službah zaslužijo strokovno in ne politično vodstvo. Napovedali so, da bodo zlorabe in škodljive vplive politike na institucije preprečevali z nadaljnjo profesionalizacijo in krepitvijo ustreznega civilnodružbenega nadzora.

Z odstopom Bobnarjev se napoveduje prva ministrska menjava obstoječe vlade Roberta Goloba, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Do več sprememb ekipe pa bo prišlo še po uveljavitvi novega zakona o vladi. Predsednik vlade Robert Golob naj bi se na napovedano odstopno izjavo Bobnarjeve odzval popoldne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.