N. V. | 10. 3. 2023, 13:56

Kirurg, ki so mu denar nakazovali v tujino, odstopil z mesta predstojnika (operiral bo še vedno)

Žiga Živulović j.r./Bobo

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so zaradi primera, ki je razburil javnost, uvedli nove ukrepe.

Te dni v javnosti odmeva novica o korupciji v najbolj znanih slovenskih zdravstvenih ustanovah. Agencija Klinikum Medical Link je na svoji spletni strani še v sredo oglaševala široko ponudbo slovenskega medicinskega znanja, navedli so Univerzitetni klinični center Ljubljana, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS (URI) Soča, Onkološki inštitut Ljubljana, pa tudi Kirurgija Bitenc.

Informacija je prišla v javnost po tem, ko je priznani nevrokirurg Roman Bošnjak operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za "zasebni honorar" zdravniku morala nakazati še dodatnih 6000 evrov, smo poročali. Pacientka je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Jugov odziv

Na novico se je odzval generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Jug. Uvodoma je povedal, da je pridobil nove informacije in želel javnost obvestiti o postopkih, ki so se dogajali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Podrobneje je opisal primer na nevrokirurški kliniki: "Šlo je za mlajšo pacientko, tujko, ki je bila sprejeta 15. februarja 2023. Šlo je za izjemno kompleksno operacijo tumorja v glavi." Pove, da so za operacijo uporabili interdisciplinarni pristop.

Že pred operacijo so pacientki izdali predračun za samoplačljivo storitev, znesek so ocenili na 27.694 evrov. V ceni je bila upoštevana urna postavka za štiri ure trajajočo operacijo, dejansko pa je operacija trajala šest ur. Prišteli so še dneve v intenzivni negi. "Univerzitetni klinični center Ljubljana je prejel znesek, kot v predračunu, razlika (34.000 evrov) pa ni bila poravnana. Ker celoten znesek ni bil poravnan, še kirurška ekipa ni dobila plačila," je dejal Jug.

Glede plačila v tujino Univerzitetni klinični center Ljubljana ni bil seznanjen, niti niso vedeli za to, da naj bi šlo plačilo za zunanje storitve, pravi Jug. "Univerzitetni klinični center Ljubljana se ne dotika tega, kam je bil denar nakazan. Tega ne vemo," razlaga, da so zadevo zdaj predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

"Univerzitetni klinični center Ljubljana ni imel pravilnika, ki bi opredeljeval, da morajo pacienti dobiti ekspertno mnenje v naši bolnišnici," dodaja.

Spremembe pravilnika

Zato bodo zdaj spremenili pravilnik v bolnišnici: "Zdaj bo za samoplačniški poseg treba zahtevati ekspertno mnenje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. To je sprememba."

Torej po novem mora vsaka samoplačniška storitev v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana vsebovati ekspertno mnenje in mora biti obračunana v ljubljanski bolnišnici.

Pove, da so sprejeli še drugi ukrep: vsak samoplačniški poseg mora odslej biti predstavljen na konziliju, da se lahko poseg potrdi in izvede.

Bošnjak odstopil kot predstojnik, operiral bo še vedno lahko

"Bošnjak je podal odstopno izjavo in ne želi komentirati procesa," pove Jug, ki je izjavo sprejel, na mesto vršilca dolžnosti pa je imenoval nevrokirurga Boruta Prestorja.

Bošnjak je utemeljil, da odstopa, ker ne želi biti v konfliktu ob obravnavi primera kot predstojnik. Več nista govorila, namreč Bošnjak je še v tujini. "Z njim bomo opravili temeljit razgovor," je napovedal direktor ljubljanske bolnišnice.

Jug je razložil, da je Bošnjak odstopil kot predstojnik, a ostaja v hiši kot nevrokirurg.

Oglaševanje ljubljanske bolnišnice na agencijah

"Univerzitetni klinični center Ljubljana ni dal in ne bi dal soglasja za trženje v tujini. Je pa možno, da se Univerzitetni klinični center Ljubljana pojavlja na kakšnih tujih straneh, saj ne kontroliramo, kje se pojavlja in v kakšnem kontekstu," prizna, da bodo tudi to prakso morali spremeniti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord