Uredništvo | 26. 8. 2023, 21:00

Nova poteza vlade: na pomoč prizadetim v poplavah tudi brezposelni, pa plačilo?

Borut Živulovič/Bobo

Na kritičnih območjih še vedno prav pride vsak par rok, pravijo.

Vlada se je odločila, da na pomoč pokliče tudi približno 35.000 brezposelnih prebivalcev in jih poziva, naj se pridružijo prostovoljcem ter po svojih zmožnostih pomagajo prizadetim. Za javna dela jim bodo tudi plačali, in sicer glede na raven dosežene izobrazbe, je poročal Pop TV.

Interventni zakon

Kot je že v četrtek po potrditvi predloga interventnega zakona na vladi povedal minister za delo, družino in solidarno prihodnost Luka Mesec, v predlogu za vse brezposelne uvajajo povabilo k javnim delom za najrazličnejšo pomoč v poplavah, od čiščenja do pomoči v domovih za starejše.

Borut Živulović/Bobo

Udeleženci javnih del bodo prejeli tudi plačilo, in sicer glede na stopnjo izobrazbe"Nekdo z  izobrazbe do pete stopnje je upravičen do polne, 100-odstotne minimalne plače, če imate šesto stopnjo izobrazbe, prejmete 110 odstotkov minimalne plače, če imate sedmo stopnjo ali več, pa 120 odstotkov minimalne plače," je pojasnil.

In plačilo v številkah?

Brezposelni, ki bodo pomagali pri sanaciji in so zaključili srednjo šolo, bodo prejeli 878 evrov neto, tisti s končano višjo ali visoko šolo 965 evrov, tisti s univerzitetno izobrazbo pa 1053 evrov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po zadnji anketi SURS-a je sicer brezposelnih približno 35 tisoč prebivalcev, na javna dela se lahko prijavijo vsi, ki so evidentirani. Programi aktivne politike zaposlovanja po poplavah dodatna delovna mesta odpirajo do najdlje 31. decembra 2024.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol