P.M. | 19. 11. 2022, 19:38

Kljub grožnjam s kroglo v glavo, še naprej opozarja na korupcijo v slovenskem zdravstvu: "Vem več, kot povem"

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Če se mi kaj zgodi, bo vse prišlo v javnost, saj imam stvari shranjene," pravi večni borec za pravice pacientov, zdravnik Erik Brecelj. O kom je govoril?

Zdravnik Erik Brecelj je že večkrat povedal, da ima korupcija v slovenskem zdravstvu za posledico smrti bolnikov. V preteklosti je s prstom pokazal na nekatere posameznike, ki so sokrivi za takšno stanje. V oddaji Ena na ena je med drugim spregovoril o neučinkovitosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

"ZZZS dobi naš denar, bolniki pa leta čakajo na operacijo hrbtenice. Nekaj je zadaj, da niso aktivni. Če hočemo rešiti javno zdravstvo, mora ZZZS zagnati motor."

S trenutnim zdravstvenim ministrom Danijelom Bešič Loredanom sta se spoznala na fakulteti in sta dolgoletna prijatelja. Ta zanj pravi, da je bil Brecelj že od nekdaj človek z mrkim pogledom: "Da se ga ustrašiš. A ko ga spoznaš, vidiš, da je zelo simpatičen človek z močnimi etičnimi načeli." 

Svetuje tudi trenutnemu zdravstvenemu ministru in ga brez zadržkov opozori, če mu kaj ni všeč.

Svetuje tudi trenutnemu zdravstvenemu ministru in ga brez zadržkov opozori, če mu kaj ni všeč.

Profimedia

Tiho ni bil niti v predsedniški kampanji

Brecelj je voditelju Urošu Slaku povedal, da je bil po njegovem mnenju edini predsednik države, ki se je postavil na stran majhnih ljudi in hkrati dvignil glas tudi proti ljudem, ki so škodljivi naši državi, zdaj že pokojni Janez Drnovšek. "Ne spomnim se, da bi se kdo drug obrnil proti podzemlju."

Na volitve za predsednika države je šel samo v prvem krogu, po njegovem mnenju smo le takrat imeli možnost izvoliti moralno avtoriteto. V drugem krogu se volitev ni udeležil, njegov zaključek je, da so ljudje v drugem krogu izbrali samo spol. Novoizvoljeni predsednici Nataši Pirc Musar je očital, da je tam, kjer se ji splača. Na podlagi vsega, kar je doživel z njo — v preteklosti naj bi mu grozila — zanj ni moralna avtoriteta.

Borut Živulović/BOBO

Izjave ne obžaluje, le skrbi ga ...

"Ni tako antijašistična, kot se prikazuje," je dejal o Pirc Musarjevi in dodal, da je že s prvim predsedniškim intervjujem naredila napako. "Z izjavo, da so njihove razmere v Avstriji urejene, je zelo razjezila koroške Slovence."

"Svetujem ji več razmisleka, preden gre v javnost. Lahko se smeji na kameri, a ta funkcija rabi modrost."

Skrbi ga tudi njena domnevna utaja davkov, saj kot pravi: "Če ima kdo informacije o tem, kaj je družina Musar počela v davčnih oazah, lahko slovensko predsednico izsiljuje in to je za nas zelo zaskrbljujoče."

O zmerjanju z žvižgačem: "Slovenija je zelo koruptivna država"

O novi predsednici je še povedal, da je šlo za zmago stricev iz ozadja. "Ne leva ne desna stran si na tem mestu ne želita moralne avtoritete, ki bi s prstom kazala na sporne stvari v državi."

Erik Brecelj meni, da bi se trenutna predsednica v nekaterih svojih stačiščih brez težav ujela s predstavniki stranke SDS, proti kateri ostro nastopa.

Erik Brecelj meni, da bi se trenutna predsednica v nekaterih svojih stačiščih brez težav ujela s predstavniki stranke SDS, proti kateri ostro nastopa.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vprašal se je, ali bodo v naši državi proti vsem, ki opozarjajo na nepravilnosti, najeli odvetnika in jim grozili - tako kot je v imenu predsednice Društva onkoloških bolnikov Ane Žličar njemu grozila stranikna odvetnica Pirc Musarjeva. In to zgolj zato, ker je opozarjal na to, kar je videl.

Med pogovorom je šokiral z izjavo, da krogle v glavo ni dobil le zaradi svoje medijske izpostavljenosti. Vse, kar o korupciji v zdravstvu ve, ima nekje zapisano. "Če se mi karkoli zgodi, bo vse prišlo v javnost," pravi.

"Obe politiki, tako leva kot desna, se silita v naročje prodajalcem. Tudi stranka Socialna demokracija (SD) in nekdanji premier Miro Cerar, ki so prišli na oblast s slogani o morali in etiki, so v zdravstvu na ključne položaje namestili sumljive ljudi."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord