La. P. | 12. 9. 2023, 11:37

Ganljivo: po prezgodnji smrti radijskega velikana želi njegov prijatelj napisati knjigo spominov (sodelujete lahko tudi vi)

Igor Kupljenik/Bobo

"Tega čudovitega fanta preprosto ne smemo pozabiti. Tudi on ni nas," sporoča prijatelj Saša Hribarja, ki je začel z zbiranjem besedil za knjigo spominov o njem.

Po odhodu radijske legende Saša Hribarja je zazevala velika praznina, od njega so se in se še vedno javno poslavljajo mnogi, ki so ga imeli radi ali pa se jih je dotaknil skozi svoje delo. Poročali smo že, kako se mu je s čustvenim zapisom poklonila njegova radijska kolegica Valentina Plaskan, sicer pa se je na njegovo smrt že pred tem odzval državni vrh, od predsednice Nataše Pirc Musar do predsednika vlade Roberta Goloba in članov stranke Levica.

Strti so tudi Hribarjevi bližnji in prijatelji, posebej tisti, katerih vezi z njim segajo v najzgodnejša leta. Med njimi je avtor in scenarist Edo Marinček, ki je skupaj s Hribarjem in Dejanom Zadravcem tvoril ekipo "treh mušketirjev", s katerimi so, kot pravi sam, "sevali mladost v Grosuplju in Negrosuplju".

"Bili smo uporni del grosupeljske mladine. Pozvonil si ali jaz pri tebi. Poslušali in igrali smo Floyde, Simon and Garfunkla, Dylana ... in se začeli pačiti vloge iz Butnskale. /.../ Nekoč sva štopala k mojemu rodnemu očetu v Novo Gorico tam na hribu. /.../  Neke noči smo pri meni doma vsi zbrani uporniki dolgočasili čas, zato sem odprl razpravo, kako zelo usodni so lahko trenutki, ko se odločimo, da nekaj spremenimo povsem drugače, kot bi sicer. Tako smo se s Sašom, Dejanom, Viktorjem odpravili sredi noči s kolesi iz Grosuplja na morje. Že davno pred Rogličem. Viktorju je vsaj 10x počila guma in je imel na Vrhniki dovolj. Ostala trojica je dopoldan osvojila Titov trg v Kopru in z mijavkanjem ter kitaro privlekla pozornost deklet ...," se (v skrajšani obliki) berejo spomini, ki jih je Marinček ob Hribarjevi smrti objavil na družbenih omrežjih.

"Spominov je veliko in so predvsem lepi in uporni. Sašo je slabo prenašal sedanjo robotizacijo ljudi, odtujenost vseh od vseh in vsega. Ta novi egoizem, ko ljudje vozijo v noči mimo na tleh ležečega, ga obvozijo in tako dalje," pa je povedal za Metropolitan.si. "Obiskoval sem ga na njegovem domu na Vrhu nad Višnjo goro, kjer sta imela z Andrejko ljubek dom v naravi."

Toda zdaj bi se rad preminulemu prijatelju poklonil še v večjem obsegu, saj išče ljudi, ki so Hribarja poznali dovolj dobro, da bi skupaj z njim napisali knjigo o njem. Izzvala ga je hči Dejana Zadravca, Tjaša Zadravec Bulajić, saj je prepričana, da bi morala biti zgodba "treh mušketirjev" nekje zapisana.

"Napišimo torej ljudje, ki smo Saša poznali, ga še vedno poznamo, spominsko osebno knjigo o njem kar skupaj. Sam bom prevzel koordiniranje poslanih mi zapisov vseh vrst in seveda izvajalno produkcijsko vlogo samega natisa in prodaje," sporoča Marinček. "Tega čudovitega fanta preprosto ne smemo pozabiti. Tudi on ni nas. Potrudimo se skupaj. Le vsi skupaj zmoremo sestaviti ta čudoviti mozaik z imenom: Sašo Hribar."

Zapisi naj ne bodo daljši od dveh tipkanih A4 strani in naj bodo, če je le mogoče, pozitivne narave, kakršen je bil tudi Sašo sam, še prosi Marinček. Posredujete mu jih lahko po družbenem omrežju Facebook, na e-mail edo.marincek@gmail.com ali na telefonsko številko, ki je objavljena na njegovem Facebook profilu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol