Uredništvo | 17. 12. 2023, 08:00

Nepričakovano odkritje v Beli krajini, ki je zmedlo znanstvenike

M.P.

Skrivnostno bitje je sorodnik naše svetovno znane človeške ribice.

Odkritje črne človeške ribice na izviru Dobličice pri Črnomlju leta 1986 je bilo veliko presenečenje. Po nekaterih lokalnih anekdotah naj bi tamkajšnji učenci v šoli dobivali cveke, če so učiteljem pravili, da so človeške ribice tudi črne. A kot se je izkazalo, so vedeli, o čem so govorili. Štiri leta pozneje so črno človeško ribico našli še na bližnjem izviru Jelševniščice pod vasjo Jelševnik pri Črnomlju. 

Živi samo v podzemnem svetu Črnomlja

Endemit črni močeril ali črna človeška ribica je skrivnosten sorodnik bele človeške ribice. Tu je živel že pred milijoni let, še pred nastankom kraškega sveta. Zaradi črnega telesca in rdečih škrg je spominjal na parklje, zato je po njih dobil tudi znanstveno ime. Vidite ga lahko v belokranjskem raziskovalnem brbotalniku pri izviru Jelševniščice, kjer je tudi animacijski center.

Črna človeška ribica je res izjemno redka, zelo ogrožena in predvsem zelo malo znana. Človeške ribice najdemo v kraškem svetu Dinarskega gorovja, od Soče na severozahodu prek južne polovice Slovenije in hrvaške obale do reke Trebišnice v Hercegovini – njene sledove so našli celo v Črni gori. Medtem pa črna človeška ribica po do sedaj znanih podatkih živi le v Beli krajini oz. v ožji okolici Črnomlja, na površini, manjši od 100 km. 

Poučen obisk

V primerjavi s svetlo podvrsto ima črni močeril temno pigmentirano kožo, razvite oči, krajšo in bolj zaobljeno glavo, sorazmerno daljši trup, krajše noge, v hrbtenici trupa pa več vretenc. Čeprav njegova podoba tega ne kaže, je vendarle jamska žival, ki se svetlobi izogiba in pride na površje le ponoči. Izvir Jelševnik je edino mesto, kjer lahko črno človeško ribico znanstveno proučujemo v naravnem okolju, tam se nahaja tudi informacijski center, kjer boste izvedeli vse o njem. 

M.P.

Pri Jelševiku so pred leti postavili tudi skulpturo črne človeške ribice, katere avtor je akademski kipar Boštjan Kavčič. Zgodba o črni človeški ribici opominja tudi na to, kako nas povsem nepričakovana presenečenja lahko čakajo za vsakim hribom in kako velikokrat ne znamo prisluhniti na videz nemogočim dejstvom, na katera opozarjajo domačini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol