7. 12. 2023, 10:36 | Vir: STA

Koalicija o podpori ministrskima kandidatoma: zakaj sta prava za razpisano mesto in kje ju čakajo ovire

Bobo

V koalicijskih poslanskih skupinah so kandidatoma za ministra za naravne vire in prostor Jožetu Novaku ter za javno upravo Francu Propsu na seji DZ napovedali soglasno podporo. Opozorili pa so na izzive, ki so pred njima, pri Novaku predvsem na protipoplavno obnovo in razvoj, pri Propsu pa na pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kot je v predstavitvi stališča poslanske skupine SD dejal Damijan Zrim, sta kandidata "izkušena, dobro poznana in zaupanja vredna". Glede resorja javne uprave je Zrim izpostavil, da "prvo kislo jabolko ni daleč". "Zaradi visoke inflacije in vse bolj oddaljene obljubljene reforme plačnega sistema so uslužbenci javnega sektorja izjemno nezadovoljni," je dejal. V SD tako pričakujejo, da bo Props vse svoje sile usmeril v dogovor, da se bo pogajal "intenzivno in predvsem učinkovito".

Pri Novaku je Zrim kot spodbudno označil to, da je Novak kot aktualni državni sekretar "že seznanjen z aktualno tematiko, pozna teren in delovanje resorja". "Trenutno najbolj akutni problem so še vedno neurejeni vodotoki, ki z vsakim večjim dežjem vnašajo strah v kosti prebivalcev v neposredni bližini voda," je opozoril Zrim in izrazil pričakovanje, da se bodo pristojni odzvali na pozive lokalnih skupnosti.

Tudi vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da imata oba ministrska kandidata pred sabo zelo veliki nalogi. Glede ministrstva za naravne vire in prostor je poudaril, da je treba v Sloveniji vzpostaviti protipoplavne sisteme, ki bodo ustrezno odgovarjali na vsakršne bodoče naravne ujme, in tudi on kot pozitivno ocenil, da je Novak aktualni državni sekretar na tem ministrstvu.

Bobo

Potreboval bo trdne živce

Pri kandidatu za ministra za javno upravo je izpostavil pogajanja o sistemu plač v javnem sektorju, ki je tudi eden od ključnih reformnih projektov te koalicije. V Levici bodočemu ministru želijo "predvsem precej trdnih živcev, potrpljenja in seveda tudi modrosti pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja". Poudaril pa je, da je prav, da se reforma plač v javnem sektorju, ki so si jo v koaliciji zastavili pred letom dni, uresniči, da se odpravijo tudi nakopičene anomalije.

Tudi Miroslav Gregorič (Svoboda) je ocenil, da gre za dobra ministrska kandidata, "ki bosta nadaljevala in tudi poskušala nadgraditi delo svojih predhodnikov". Sedanji poslanec Props je po njegovih besedah delaven, srčen in načelen, delal je tako v gospodarstvu kot znotraj javne uprave, "zato pozna obe strani kovanca". Poleg pogajanj s sindikati javnega sektorja je Gregorič omenil tudi demografske spremembe in zastarel zakon o upravnem postopku, česar da se kandidat zaveda. Prav tako kandidat pritrjuje stališču, da so občine pomemben steber razvoja in delovanja Slovenije.

Kandidata Novaka pa je Gregorič označil za edino logično izbiro. Poleg njegovega predhodnega dela je izpostavil njegovo aktualno delo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor. Poleg poplavne obnove in razvoja je Gregorič med prednostnimi nalogami, ki si jih je zastavil Novak, omenil tudi izzive v povezavi z naravnimi viri, kot so skrb za biotsko raznovrstnost, reševanje problema različnih pogledov na upravljanje območja Natura 2000 ter problematiko prenormiranosti s prostorskimi akti.

Poslanci bodo po razpravi o ministrskih kandidatih, ki sta v torek prestala zaslišanji na pristojnih odborih, glasovali danes popoldne

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk