Ksenja Žnidaršič | 28. 2. 2024, 09:00

S kolesom čez prehod za pešce? Pozor, to ni dovoljeno, lahko vas doleti kazen (poglejte, kakšna)

Profimedia

Ko temperature ponovno presežejo ledišče, se na cesto že zgrinjajo kolesarji, s tem pa prihaja tudi zmeda v prometu.

Počasi, a vztrajno se bližajo spomladanski meseci, s tem pa bomo lahko na cesti videli veliko več kolesarjev. Čeprav je vožnja s kolesom preprosta kot … vožnja s kolesom, pa se nekateri kolesarji nezavedno ali pa zavedno ne držijo cestnoprometnih pravil in jih dejansko tudi redno kršijo. Vsekakor se je že mnogim od nas zgodilo, da je kolesar s polno hitrostjo nepregledno zapeljal na prehod za pešce, ki je izključno namenjen pešcem in ne kolesarjem.

Profimedia

Glavno cestnoprometno pravilo, ki velja za kolesarje, je, da morajo ti ves čas voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. "Skladno s pravili vožnje mora voznik voziti po cesti ali delu ceste, ki je namenjen prometu tiste vrste vozil, ki ji pripada njegovo vozilo," so dejali na policiji ter dodali, da kolesarji nikakor ne smejo uporabljati prehoda za pešce.

Profimedia

V kolikor želijo kolesarji uporabljati prehod za pešce, velja pravilo, da morajo sestopiti s kolesa in "prehod za pešce prečkati kot pešec s potiskanjem kolesa ob sebi". Če se tega ne držijo, jim preti globa za nepravilno uporabo prometne površine.

Ta globa je skladno z določili zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) predpisana v višini 40 evrov.

Kaj če pride na prehodu do nesreče?

V kolikor pride do prometne nesreče, v kateri trčita vozilo ter kolesar na kolesu, ki uporablja prehod za pešce, je odgovornost na kolesarju, saj mora ta uporabljati dovoljene površine, so še razložili na policiji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol