M. P. | 31. 7. 2022, 18:47

Kolesarji v prometu: zaskrbljujoči podatki policije o PORASTU nesreč s smrtnim izidom in o razlogih za njih

Profimedia

Že ob hitrem pogledu na številke ugotovimo, da je bilo letošnje leto dosti bolj črno od lanskega. Zato so se pristojni odločili ukrepati, kako?

Od 29.  julija do 4. avgusta 2022  Agencija za varnost prometa in Policija začenjata preventivno akcijo, ki so jo poimenovali "Varno s kolesom".

Glavni cilj akcije je zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje.  

Na  območju celotne  Slovenije letos do 28. julija 2022 policisti beležijo 744 prometnih nesreč  kolesarjev, v katerih jih je bilo 123 hudo telesno poškodovanih in 527 lažje telesno poškodovanih. Umrlo je 10 kolesarjev, enako kot v celem letu 2021.

Kaj so najpogostejši vzroki nesreč?

Kot navaja policija, je kot vzrok nesreče najpogosteje vpisana izguba ravnotežja, neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja, nepravilnost pri prehitevanju in nepravilnosti pešcev. Pri šestih udeleženih kolesarjih je bila ugotovljena prisotnost alkohola. 

Kar 7 od 10 letošnjih umrlih kolesarjev je smrtno prometno nesrečo povzročilo samih, največ zaradi neprilagojene hitrosti, pet je bilo starejših od 65 let, kažejo podatki policije.

Med 29. julijem in 4. avgustom bodo bolj intenzivno potekale  aktivnosti za večjo varnost kolesarjev.

Med 29. julijem in 4. avgustom bodo bolj intenzivno potekale  aktivnosti za večjo varnost kolesarjev.

Profimedia

Zaradi tako povečanega števila udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah v zadnjih letih, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji, bo med omenjenim obdobjem na kolesarskih poteh videti več policistov na kolesu. Ti bodo opozarjali, pa tudi kaznovali kršitelje predpisov.  

Policisti opozarjajo na zaščitno čelado

Kar  polovica od  smrtnih  žrtev v času nastanka prometne nesreče ni uporabljala  zaščitne čelade, še kaže žalostna statistika. Tudi od vseh hudo poškodovanih kolesarjev dobra polovica ni nosila zaščitne čelade.

Opazovanje kolesarjev je tudi pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa naredi približno 25 odstotkov kolesarjev. 

Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju. Me njimi je tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord