P.M. | 29. 9. 2022, 17:47

Prodaja Titove luksuzne vile: koliko milijonov si lahko obeta Slovenija?

Gotham/Profimedia/fotomontaža

Nepremičnina je bila v lasti držav naslednic nekdanje Jugoslavije, kupca pa je dobila po več letih na trgu. 

Kupec iz Londona, ki ga na njegovo željo niso razkrili, je za vilo odštel 50 milijonov dolarjev (51,5 milijona evrov), od tega zneska pa bo Slovenija dobila 14 odstotkov celotne vrednosti, kar znaša 7,3 milijona evrov. Pogodba je bila podpisana marca, konec septembra pa je bila prodaja zaključena.

Ena najstarejših vil v New Yorku

Ni znano, ali je šlo za Titovo zasebno vilo ali jugoslovanski protokolarni objekt. Vila stoji na elitni Peti aveniji, zgrajena je bila leta 1905, jugoslovanska država pa jo je kupila leta 1946.

“Prodaja Pete avenije 854, prvič po več kot 75 letih, odpira naslednje poglavje v veličastni zgodovini tega posestva, ki je bilo nekoč v lasti vnukinje potomca Corneliusa Vanderbilta, pozneje pa komunističnega voditelja Josipa Broza – Tita,je posel komentiral nepremičninski agent Tristan Harper.

Gamut Photo

Zasnoval jo je arhitekturni biro Warren in Wetmore, ki se je podpisal tudi pod znamenito glavno železniško postajo v New Yorku. Leta 2018 jo je močno poškodoval požar, zato so morali notranjost temeljito prenoviti.

Razkošje brez primere

Skupno stavba obsega kar 32 sob, 12 kopalnic in dve dvigali. Ameriški mediji so jo opisali kot eno najprestižnejših zasebnih stavb na znameniti Peti aveniji. Stavba se ponaša z izjemnim razgledom na Centralni park, pri notranji ureditvi pa so navdih črpali iz versajske palače. 

Kot poroča New York Post, je nekaj časa služila tudi kot skrivališče za Josipa Broza – Tita po poskusu atentata pred hotelom Waldorge Astoria leta 1963. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol