4. 5. 2022, 18:05

Burno ljubezensko življenje Josipa Broza Tita: je bila med njegovimi ženami tudi Slovenka?

Siniša Blažina, Wikipedia/fotomontaža

O ženskah nekdanjega jugoslovanskega predsednika že leta krožijo številne govorice. Kolikokrat je bil v resnici poročen in kdo so bile njegove najpomembnejše ljubice?

Mineva 42 let od smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, ki še desetletja po smrti buri številne duhove. Številne govorice obravnavajo tudi njegovo pestro ljubezensko življenje. Bil naj bi velik ljubitelj žensk, ki je po navajanju raziskovalcev padal na temnolaske z velikim oprsjem.

Tudi pri narodnosti svojih ljubimk naj ne bi delal razlik. Med njegovimi rjuhami so se znašle Srbkinje, Rusinje, Slovenke, pri čemer ga sploh ni motilo, če je bila katera izmed njih že oddana ali celo poročena. Tudi sam je bil poročen vsaj štirikrat, še vsaj enkrat toliko pa bi naj bilo njegovih ljubic, piše srbski portal Blic.

Profimedia

Dvakrat se je poročil v Moskvi

"Prva njegova žena je bila Rusinja Pelagija Belousova. Ko se je poročila z njim, je imela le 15 let. On je bil takrat tam v ujetništvu. Poročila sta se in dobila sina Žarka. Preselila sta se na Hrvaško, a se je ona čez nekaj časa vrnila v Rusiji, kjer se je ponovno poročila. Čeprav sta se razšla, je tam zaradi njega padla v nemilost in bila celo na prisilnem delu," je za srbski Blic povedal Momčilo Jokić, avtor knjige Tajni dosje - Josip Broz.

Še en avtor biografije o Titu, novinar Pero Simić, je odkril, da se je bodoči jugoslovanski predsednik leta 1936 ločil od Pelagije in se pol kasneje leta v Moskvi poročil z Nemko Johano Ano Kenig, ki je po Hitlerjevem prihodu na oblast prebegnila v Rusijo in tam po prevzela psevdonim Lucija Bauer. Tito je kmalu po poroki Moskvo zapustil, ona pa je ostala in bila leta 1937 na podlagi lažnih obtožb, da je nemška vohunka, ustreljena.

*

V zakonski jarem skočil tudi s Slovenko

Tretjič se je poročil s Herto Haas, premožno Slovenko, judovskega rodu. Spoznal jo je v Parizu in z njo dobil sina Miša. Ko je bil z njo še poročen, pa se je v njegovem ljubezenskem življenju že pojavila tajnica Davorjanka Paunović Zdenka in postala njegova ljubica. Ko se je od Herte po štirih letih ločil, njegova zveza z Davorjanko že dolgo ni bila več skrivnost.

Davorjanka, ki je prihajala iz premožne družine, je ob Titu preživela vso drugo svetovno vojno. V tem obdobju so se je številni bali, saj naj bi imela velik vpliv na bodočega jugoslovanskega predsednika in njegove odločitve. Ljudem, s katerimi je bil obkrožen, naj bi s svojim vplivom znižala marsikatero ambicijo. Pri petindvajsetih je Davorjanka umrla za tuberkolozo, v Titovo življenje pa je prišla kasnejša prva dama Jovanka Budisavljević.

Profimedia

Z njo je ostal poročen do konca življenja, a se je njuno razmerje že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začelo krhati, zaradi česar ga Jovanka zadnja 3-4 leta pred smrtjo naj ne bi niti videla.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol