STA/P.M. | 5. 4. 2023, 14:26

Brezposelnost v Sloveniji: ob zadnjih številkah zavoda za zaposlovanje boste zelo debelo pogledali

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Veliko je slišati o negotovih časih, v katerih se nahajamo. Je to odraz tega?

Število registriranih brezposelnih je marca drugi mesec zapored upadlo in pristalo na najnižji ravni doslej.

Na zavodu pravijo, da se več zaposluje

Konec prejšnjega meseca je bilo uradno brez dela 50.327 oseb, kar je 5,8 odstotka manj kot februarja in 16,9 odstotka manj kot marca lani. Nov padec je posledica večjega zaposlovanja brezposelnih, je objavil zavod za zaposlovanje. 

Marca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 4321 oseb, kar je 1,6 odstotka manj kot februarja in približno enako kot marca 2022. Med novoprijavljenimi je bilo 411 iskalcev prve zaposlitve, 1888 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 24 brezposelnih zaradi stečajev in 748 presežnih delavcev.

Bobo

Največ se je zaposlilo tajnikov in prodajalcev

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo 6,6 odstotka manj prijav brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas, 27,3 odstotka manj brezposelnih zaradi stečajev, 0,1 odstotka manj prijav presežnih delavcev in 6,6 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve. 

Od 7398 brezposelnih oseb, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5230 oseb, kar je 14,0 odstotka več kot februarja in 10,0 odstotka manj kot marca lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov.

Srdjan Živulovič/Bobo

Delodajalci so iskali tudi komercialne zastopnike za prodajo, voznike osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarje, poslovne sekretarje, kuhinjske pomočnike ter vrtnarje in drevesničarje.

Zaposlenost po območnih službah

Tako kot februarja se je tudi marca brezposelnost na mesečni ravni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v službi Ptuj, za 13,5 odstotka. Sledile so službe Murska Sobota (-10,2 odstotka), Maribor (-7,0 odstotka), Koper (-6,9 odstotka), Velenje (-6,4 odstotka), Kranj (-6,2 odstotka), Celje (-5,3 odstotka), Nova Gorica (-5,3 odstotka), Ljubljana (-4,0 odstotka), Trbovlje (-3,5 odstotka), Sevnica (-3,1 odstotka) in Novo mesto (-2,7 odstotka).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol