N. V. | 25. 4. 2022, 15:21 | Vir: STA

Koliko let bo zdravnik Miloševič zaradi korupcije sedel za zapahi?

Profimedia

Spoznali so ga za krivega: zase je zahteval okoli 143.000 evrov.

Sodišče je zdravnika Zorana Miloševiča v sojenju zaradi korupcije v zdravstvu spoznalo za krivega in mu prisodilo tri leta zaporne kazni.

Spomnimo ...

Tožilstvo je Miloševiču očitalo, da je za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem od podjetja Emporio Medical zase zahteval in sprejel okoli 143.000 evrov, poroča RTV.

Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na račun njegovega sina, odprt pri banki v Švici. Miloševiču tožilstvo tako očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril in pranje denarja, kar očita tudi njegovemu sinu Miloševiču Štambergerju.

Še vedno lahko opravlja zdravniško dejavnost

Stransko denarno kazen mora Miloševič poravnati tri mesece po pravnomočnosti sodbe. Ob tem je sodišče Miloševiču danes izreklo še odvzem prejete nedovoljene nagrade v višini 101.300 evrov, poravnati mora tudi sodne stroške.

Sodnica Marjeta Dvornik pa mu ni izrekla prepovedi opravljanja zdravniške dejavnosti, saj meni, da ni nevarnosti, da bi Miloševič izrabljal svoj poklic tudi v prihodnje.

Kako je potekalo sojenje?

Današnji izrek sodbe je sledil zaključnim besedam Miloševičevega odvetnika Milana Krstića, ki so trajale več tednov.

Obravnave so lahko zaradi slabega Miloševičevega zdravja namreč trajale le dve uri dnevno, zato je obramba predstavitev obsežnih zaključnih besed razdelila na več delov.

Krstić je bil med drugim kritičen do poteka sojenja. Okrcal je sodišče, ki da je ugodilo vsem dokaznim predlogom tožilstva, četudi vsi niso bili potrebni, medtem pa je zavračalo dokazne predloge obrambe.

Prepričan je, da Miloševič kot član strokovne komisije ni imel nobenega vpliva pri pridobivanju oziroma ohranitvi posameznih poslov, kot mu to očita tožilstvo, saj da je le ocenjeval kakovost in ustreznost posameznih anonimnih ponudb.

Tožilec želel, da sedi še leto dlje

Tožilec Iztok Krumpak pa je medtem vztrajal pri obtožbi, saj je prepričan, da je dokazni postopek "onkraj razumnega dvoma pokazal, da sta obtoženemu dokazani očitani kaznivi dejanji".

Zato je za nedovoljeno sprejemanje daril predlagal štiri leta zapora, za pranje denarja osem mesecev zapora ter izrek enotne kazni štiri leta in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen 50.000 evrov in vrnitev protipravne premoženjske koristi v višini 114.700 evrov.

Predlagal je tudi, da sodišče zdravniku izreče še varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za dve leti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije