R.S. | 10. 11. 2022, 10:36 | Vir: STA

Koliko ljudi je volilo na drugi dan predčasnega glasovanja?

Borut Živulovič/Bobo

Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je višja kot v oktobrskem prvem krogu predsedniških volitev. 

V sredo se je po podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 29.617 volivcev oz. 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev. V torek in sredo skupaj je predčasno glasovalo 3,43 odstotka volivcev, so sporočili iz DVK. Predčasno glasovanje pred nedeljskimi volitvami je možno še danes.

Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, pa je po podatkih Državne volilne komisije (DVK) svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je tako višja kot v oktobrskem prvem krogu predsedniških volitev. Takrat se je drugi dan predčasnega glasovanja udeležilo 1,52 odstotka volilnih upravičencev, prvi in drugi dan skupaj pa 2,67 odstotka.

Luka Dakskobler/Bobo

Predčasnega glasovanja se tokrat udeležuje precej več volivcev kot pred petimi leti. Leta 2017 je namreč po podatkih DVK prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6411 volivcev oz. 0,37 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan predčasnega glasovanja pa 10.494 volivcev oziroma 0,61 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oz. 1,54 odstotka vseh volivcev. Leta 2012 pa je v drugem krogu predsedniških volitev skupaj predčasno glasovalo 23.366 volivcev, kar je 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Višja udeležba kot v preteklosti

Že pred prvim krogom letošnjih predsedniških volitev je bila udeležba na predčasnem glasovanju precej višja kot v preteklosti. V treh dneh je skupaj predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivcev, kar je približno štiri odstotke volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor pa se je drugi dan predčasnega glasovanja udeležilo 48.455 volivcev oz. 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivcev.

Luka Dakskobler/Bobo

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes do 19. ure, ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje le osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu pa je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, zato predčasno glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča ni mogoče.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec