11. 2. 2023, 17:28 | Vir: STA

Začel se je vpis: čez šolski prag letos več prvošolcev

Profimedia

V teh dneh poteka zadnje urejanje podatkov o učencih, ki izpolnjujejo pogoje za začetek šolanja.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pričakujejo vpis nekaj več kot 20.000 prvošolčkov (trenutna številka je 20.054, a še ni dokončna), kar je nekaj manj kot lani, ko jih je bilo okoli 20.700. Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed okoli 450 javnih ali eno izmed zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program, vpisati pa ga je treba v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Lahko ga vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.

Možnost odloženega in predčasnega vpisa

V 1. razred osnovne šole morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v tem koledarskem letu dopolnili šest let, torej so bili rojeni leta 2017. Otroku sicer lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odložijo za eno leto, če ugotovijo, da še ni pripravljen za vstop v šolo. Takih je okoli sedem do devet odstotkov.

Jeseni se bo v osnovno šolo vključilo tudi okoli 2000 otrok, ki jim je bilo odloženo šolanje v tem šolskem letu. Na ministrstvu pričakujejo tudi vpis okoli 300 učencev tujcev, ki še niso v uradnih evidencah.

Možen je tudi predčasen vpis, ki ga zakon o osnovni šoli sicer posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri nato odloči ravnatelj. V primeru, da pride do pritožbe, o njej odloči pritožbena komisija. Po podatkih ministrstva je bilo lani v osnovno šolo predčasno vpisanih 24 otrok.

V Ljubljani vpisi prihodnji teden, v Mariboru čez teden dni

Ministrstvo je šolam podatke o šoloobveznih otrocih posredovalo januarja, šole pa nato po ustaljeni praksi starše povabijo k vpisu. Vpis poteka tako, da šola po poprejšnjem povabilu in pogovoru s starši izpolni vpisni list, ki ga starši nato podpišejo.

Pri vpisu v 1. razred sicer za prihodnje šolsko leto ni posebnosti niti zakonskih novosti na področju vpisa. Ta poteka do konca februarja, starši pa imajo nato še možnost, da v 15 dneh prepišejo svojega otroka na drugo šolo. Šola učencu ob vpisu oziroma vključitvi izda potrdilo o šolanju.

Vpisi prvošolcev po državi potekajo različno

Tako bo na primer v Ljubljani vpis na vseh javnih osnovnih šolah potekal od torka do petka (od 14. do 17. februarja), od 8. do 12. in od 16. do 19. ure. Vpis bo organiziran v prostorih šol in bo potekal osebno. Starše spodbujajo, da pridejo v šole skupaj z otroki. Izjemoma bo vpis mogoč tudi na daljavo, o čemer se starši dogovorijo s šolo. 

V štajerski prestolnici bo vpis otrok v 1. razred potekal teden kasneje, in sicer od 21. do 23. februarja. V mariborskih javnih osnovnih šolah v tem šolskem letu obiskuje prvi razred okrog 1000 učencev, v šolskem letu 2023/2024 pa glede na demografske podatke ocenjujejo, da jih bo nekoliko manj, okrog 950.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol