STA/P.M. | 26. 2. 2023, 15:31

Koliko Slovencev v povprečju živi na kvadratnem kilometru in kje se vozimo v najstarejših avtomobilih?

Profimedia

Iz najnovejših podatkov statističnega urada lahko tudi izveste povprečno velikost slovenske občine in povprečno starost njenih prebivalcev ter kje živimo v najmanjših stanovanjih.

Povprečna slovenska občina v letu 2021 bi po izračunih državnega statističnega urada obsegala 96 kvadratnih kilometrov površine in imela približno 10.000 prebivalcev. Ti bi bili stari povprečno 44 let. Živeli bi v 83 kvadratnih metrov velikih stanovanjih, vozili bi se v okoli 11 let starih avtomobilih. Na kvadratnem kilometru površine Slovenije živijo v povprečju 104 prebivalci. 

Kje živi največ Slovencev?

V takšni povprečni slovenski občini bi v enem letu z javnim odvozom zbrali 365 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, ugotavljajo na Statističnem uradu RS. V štirih prebivalstveno največjih slovenskih občinah - Ljubljana, Maribor, Kranj in Koper - živi četrtina prebivalcev Slovenije. Vsak sedmi živi v Ljubljani

V štirih občinah z najmanj prebivalci, to so Osilnica, Hodoš, Solčava in Kobilje, živi skupno le nekaj več kot 1700 prebivalcev.

Najgosteje poseljena občina je Ljubljana, kjer živi povprečno 1068 prebivalcev na kvadratni kilometer, najredkeje poseljena pa Solčava s petimi prebivalci na kvadratni kilometer. 

Vsak sedmi Slovenec živi v Ljubljani.

Najnovejše avtomobile imajo v Trzinu

Povprečna uporabna površina stanovanj v Sloveniji je leta 2021 znašala 83 kvadratnih metrov oz. približno štiri kvadratne metre več kot leta 2011. Največjo povprečno uporabno površino so imela stanovanja v Vodicah; znašala je 118,5 kvadratnega metra in se je v desetih letih povečala za 13 kvadratnih metrov.

Občina z najmanjšo povprečno uporabno površino stanovanja (skoraj dvakrat manjšo od največje) so bile Cirkulane.

V letu 2021 so bili osebni avtomobili v Sloveniji povprečno za 2,2 leta starejši kot deset let prej. Povprečno najmanj stare osebne avtomobile so vozili v občini Trzin, najstarejše pa v občini Kanal. Povprečna starost osebnih avtomobilov se je v omenjeni časovni primerjavi najbolj povečala v občini Brda, in sicer za 3,7 leta, še ugotavljajo na državnem statističnem uradu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol