R. K. | 25. 2. 2023, 07:00

Ekskluzivno: Zmago Jelinčič prvič odkrito spregovoril o govoricah, da mu bodo porušili hišo

Google Street View/Nebojša Tejić/STA/fotomontaža

Pred kratkim je odjeknilo, da ljubljanska občina na območju, kjer stoji vila nekdanjega poslanca, načrtuje velik gradbeni projekt. Po dnevih molka se je oglasil Jelinčič in povedal, kaj si o vsem skupaj misli.  

Prvič, odkar so se v javnosti pojavila namigovanja, da bodo zaradi spremenjenega občinskega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana morda porušili vilo na Bleiweisovi cesti v Ljubljani, ki je v lasti Zmaga Jelinčiča, se je prvak stranke SNS oglasil z novimi informacijami. Za Metropolitan.si je natančneje pojasnil ozadje in razkril, kakšni bodo njegovi nadaljnji koraki.

"O tej moji hiši se je pisalo vse mogoče, zato sem si rekel, naj stvar malo utihne, potem bom pa tudi jaz povedal svoje," je pogovor začel nekdanji poslanec, ki je prepričan, da vse skupaj stoji na zelo trhlih temeljih. Pojasnil je, da je pred leti, ko je podjetje Imos pripravljalo projekt Tobačna mesto, z njimi podpisal pogodbo, v kateri so nepremičnino na Bleiweisovi cesti ovrednotili na tri milijone evrov.

Google Street View/Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Sporazum med mestom in bogatimi

"Takrat so rekli, da bodo hišo odkupili po tej ceni in da se bomo dogovorili za neko protivrednost v novih stolpnicah. A nato je šel Imos v stečaj in moja pogodba je propadla." Ker investitorja ni bilo več, projekt pa ni zaživel, je po Jelinčičevem mnenju z njim propadel tudi občinski prostorski načrt. "Vendar pa takrat tega na občini niso popravili oziroma izbrisali." 

Ob tem je poudaril, da so pri projektu Tobačna mesto (šlo je za stanovanjsko-poslovni kompleks s hotelom) sodelovali zasebni investitorji, ki so imeli zasebne interese. V načrtu so imeli zgraditi nadstandardna stanovanja in ne študentskega naselja ali česa podobnega v javnem interesu. "Projekt je bil sporazum med mestom in bogatimi zasebnimi investitorji in človek bi lahko pomislil celo, da je šlo za nek koruptiven sporazum," meni Jelinčič.

Tamino Petelinšek/STA

Davoška deklaracija

Prepričan je, da bi se bilo treba pri načrtovanju takšnih gradenj ozreti na Davoško deklaracijo, ki so jo članice Evropske unije podpisale 22. januarja 2018, k njej pa je pristopila tudi Slovenija. Deklaracija je del evropske politike za doseganje kakovostnega trajnostno grajenega okolja in poziva države članice EU k postavitvi kulture v središče vseh prihodnjih gradbenih in investicijskih projektov.

"Treba je spoštovati gradnjo, ne pa na silo graditi stolpnic," meni Jelinčič. Ob tem je navedel, kar piše tudi v deklaraciji, da kultura omogoča in poganja gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost. Oblikuje naše identitete in opredeljuje naše zapuščine. "Pri nas v Ljubljani se gradi po dolgem in počez, vse, kar je starega, pa se ruši. Tudi 100 let stara drevesa, ker je treba na primer širiti cesto."

Google Street View

Kaj bo storil?

Zaključil je, da bo v svojih nadaljnjih korakih od občine zahteval popravek, saj do pred kratkim ni vedel, da Imos oziroma občina stvari nista vrnila v prvotno stanje, ko je projekt propadel. "Od občine bom zdaj zahteval lokacijsko informacijo in da se to izbriše, ker res ne morejo tako. Potem pa bomo videli, kaj bo." Ob koncu je še enkrat izrazil upanje, da se bo Slovenija Davoške deklaracije, ki jo je podpisala, tudi držala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.