N. V. | 11. 12. 2022, 13:15

Koliko zaslužijo delavci v evropskih državah? (smo pod povprečjem)

Profimedia

Daleč je še do plače, kot jo dobijo v Luksemburgu ...

Leta 2020 je povprečno plačilo dela na uro v Evropski uniji delodajalce znašalo 28,9 evra. Najvišje stroške dela na uro med državami članicami Evropske unije, izražene v evrih, so v letu 2020 zabeležili v Luksemburgu (47,7 evra), Danska (45,7 evra) in Belgija (40,5 evra), najnižje pa Bolgarija (6,6 evra), Romunija (8,2 evra) in Madžarska (9,8 evra).

Najvišje povprečje plačila, zabeleženo za Luksemburg, je 7,3-krat višje od najnižjega, zabeleženega za Bolgarijo, je zabeleženo v podatkih, ki jih je objavil Eurostat

Razlike so bistveno manjše, če so stroški dela na uro izraženi v standardih kupne moči, merilu, ki upošteva razlike v življenjskem standardu med državami. V standardih kupne moči se stroški dela na uro gibljejo od 11,9 evra v Bolgariji do 36,1 evra v Luksemburgu, kar je 3-kratnik prejšnje vrednosti.

Slovenija na sredini, pa še vedno pod povprečjem

Vidimo lahko, da v povprečju slovenski delodajalec svojega delavca plača približno 20 evrov na uro, kar pomeni, da smo v med državami članicami Evropske unije nekje v sredini, a še vedno 8,9 evra pod povprečjem. Do povprečnega plačila, ki ga na uro zaslužijo v Luksemburgu pa nam manjka še kar 27,7 evra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol