P.M. | 7. 10. 2022, 10:51

Razkrili, od kod tako vrtoglavi zaslužki zasebnih zdravnikov s koncesijo. Nekatere številke vas bodo pustile brez besede

Bobo

Že leta njihovi prihodki in dobički rastejo, medtem ko večina bolnišnic posluje z izgubo. Kako to pojasnjujejo?

Zdravniški sindikat Fides je za 19. oktober napovedal začetek stavke. Ni še znano, kaj jim bo vlada ponudila. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zgolj pojasnil, da bo fokus na mladih zdravnikih, kjer so plačna razmerja najbolj porušena. A se bo po njegovih besedah predlog nanašal tudi na dvig plač preostalih specialistov in tudi tistih zdravnikov, ki so zdaj v 57. plačnem razredu, najvišjem, ki ga lahko javni uslužbenci trenutno dosežejo.

Na temo zdravniških plač, predvsem dela zdravnikov tako v javnih ustanovah kot pri zasebnikih, so soočili tudi goste v oddaji Tarča. Ena od njihovih ugotovitev je bila, da lahko zdravniki pri zasebnikih zaslužijo 10 tisočakov bruto ali več, a jih plače z dodatki in nadurami v javnem zdravstvu krepko presegajo.

Razkrili tudi plače najmočnejših zasebnikov s koncesijo

Zasebniki s koncesijo imajo čedalje večje dobičke, saj opravljajo večinoma tiste storitve, ki so dobro plačane, stroški pri njih pa so najnižji. Klinika za estetsko kirurgijo Estetika Fabjan, ki jo vodi družina Fabjan, je lani imela 1,4 milijona evrov dobička, Kirurški sanatorij Rožna dolina milijon evrov, Medicinski center Iatros v lasti kirurga Pavleta Košoroka pa 600.000 evrov.

Pri enem od zasebnikov dela tudi minister.

Pri enem od zasebnikov dela tudi minister.

Bobo

Nekaj manj – 580.000 evrov dobička – je imela Kirurgija Bitenc v lasti kirurga Marka Bitenca. Tam operira tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Medicinski center Medicor za srčno kirurgijo je lansko leto zaključil s 420.000 evri dobička. Večinska lastnica je Metka Zorc, manjši delež ima tudi ljubljanska nadškofija. Svoj dobiček je lani na 450.000 evrov povečal tudi Kirurški center Toš.

To so zaslužki, primerljivi z družbami, kot so Mlinotest (1,4 mio. evrov), Radenska (1,12 mio. evrov), Vina Koper in Deloitte, je ugotavljala Tarča.

Bobo

Od kod zaslužki zasebnikov?

Skupno so omenjeni koncesionarji lani prejeli 29 milijonov evrov iz zdravstvene blagajne.

Od kod tolikšni zaslužki, je pojasnil vršilec dolžnosti strokovnega direktorja novomeške bolnišnice Bojan Kersnič"Zasebniki sami izbirajo posege, ki jih lahko delajo. Seveda se osredotočajo na posege, ki so absolutno dobičkonosni. Določene zadeve so se iz bolnišnic umaknile v koncesionarske in zasebne vode, kjer so prepoznani tisti posegi, ki so dobro plačani, posebej glede na materialne stroške," je izjavil.

Oftalmolog kirurg Matej Beltram, ki je že pred nekaj leti zapustil javni sektor, je dejal: "Če je prej nek material, neko aparaturo kupil v državni bolnišnici po sto, jo zdaj kot koncesionar kupuje po 50. V podzavest ti pride, da se vedeš racionalno. Ne mečeš stvari, ki so za ponovno uporabo."

V Tarči so po telefonu govorili s številnimi koncesionarji in čistimi zasebniki, pred kamero pa ni želel nihče. Zanikali so, da bi se določenim posegom izogibali, ker ne prinašajo dovolj zaslužka. Na koncu pa so nekateri vendarle povedali, da pri njih opravljajo tiste storitve, ki prinašajo dobiček.

Bodo višje plače v zdravstvu torej skrajšale čakalne vrste in zmanjšale število zdravnikov, ki hkrati delajo malo v javnem, malo v zasebnem sektorju?

Vprašanje učinkovitosti dela v javnem sektorju

Analiza v ljubljanskem kliničnem centru je pokazala, da veliko zdravnikov na določenih oddelkih dela pod povprečjem.

"Stvar internista je, da dela internistične preglede, ultrazvočno diagnostiko, je na dializi. Kirurg mora biti v operacijski dvorani. Pitje kave in posedanje po oddelkih, da se skrivaš pred sestrami, to ni delo. Ampak jaz bi potreboval konkretne mehanizme, da bi imel pregled nad situacijo, da bi zadeve ustrezno vodil," je bilo tudi slišati na soočenju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol