R. K. | 4. 10. 2022, 10:55

Slovenska medicinska sestra 'vzvišenemu' zdravniku: "Si kdaj pripomogel k lažjemu delu kogarkoli?"

Facebook/Moška Reševalka

Objava zdravstvene delavke, v kateri se je razpisala o odnosih med zdravstvenim osebjem, ki velikokrat niso najboljši, je na Facebooku dvignila veliko prahu. Njen zapis je všečkalo več kot 7.000 uporabnikov, delilo pa že več kot 2.100. Za kaj gre?

Na Facebooku je veliko pozornosti pritegnil zapis slovenske medicinske sestre Nataše Marc Mahnič oziroma Moške Reševalke, kot je njeno uporabniško ime. Razpisala se je o odnosih med zdravstvenim osebjem. Po njenem mnenju naj bi zdravnik(i) deloval(i) vzvišeno. Med drugim je zapisala, da zdravnika ne bo vikala, ker se ji to ne zdi potrebno. "Tudi doma ne vikam nikogar in ko delam, se počutim kakor doma."

"Svoje sodelavce imam rada, ker z njimi preživim veliko časa," je pojasnila in dejala, da ima rada tudi zdravnike. "Tudi tebe, (zdravnik op. a), imam rada, ampak zakaj? Zakaj ne razumeš, da ti privoščim višjo plačo, ampak, ali je res treba za vsako ceno meni odvzet?" se sprašuje. Opisala je, da je tudi ona utrujena od dela, da je tam največkrat zato, da sledi zdravnikovim navodilom. "Jaz sem tista, ki pripravim rešilec vsako izmeno, po intervenciji ga vrnem v prvotno stanje, jaz sem tista, ki na ukaz ‘bomo intubirali’ skočim in pripravim premedikacijo in laringoskop."   

Za dobro delovanje so potrebni vsi členi 

V zapisu je pojasnila, da je ona tudi tista, ki gre po pacienta, ker naj bi se zdravnik odločil, da to ni zanj. "Ker ti si zdravnik, ti pa ne boš tega počel." Dejala je, da svoje delo opravlja za bistveno manjšo plačo. Ob tem je zdravnika opisala kot motor medicine, ki pa brez dodatnih delov ne more biti vozilo, četudi je ferrari. "Četudi te je sistem postavil na najvišjo točko delovanja, moraš vedeti, da tudi brez čistilke ne boš nikoli delal v čistem okolju, da brez administratorke ne boš nikoli imel napisanega izvida, brez vzdrževalca bo tvoje delovno okolje hladno in brez medicinske sestre boš v operacijski sobi sam." 

Zatrdila je tudi, da pogosto opravlja naloge, ki so delo zdravnika, in se ob tem vprašala: "Zakaj se posmehuješ mojim nalogam, ki jih sam ne znaš opravljati, ker ti jih ni treba, jaz pa za bistveno nižjo plačo delam tudi tvoje delo?" V objavi zdravnika sprašuje, kdaj je nazadnje pozdravil čistilko in ji pridržal vrata, pa tudi, ali je kdaj pomagal medicinski sestri pri njenem delu. "Si kdaj, dragi zdravnik, pripomogel k lažjemu delu kogarkoli?"

Facebook/Moška Reševalka

Objava je naletela na velik odziv

Dejala je, da jo skrbi, kaj bo s pacienti: "Ker je to obnašanje in izsiljevanje po višji plači preseglo vse meje zdravega razuma." Objava je še nekoliko daljša. Avtorica je svoj zapis sklenila s trditvijo, da bodo medicinske sestre vedno boljše od zdravnikov. "Ker imamo srce in medicina je samo za ljudi s srcem. Bodi zdravnik s srcem." 

Pod objavo se je že razvnela burna razprava, objavo je v manj kot 24 urah všečkalo več kot 7.000 uporabnikov Facebooka, delilo jo je več kot 2.100 oseb, pod zapisom pa je že več kot 900 komentarjev

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.