STA/M.P. | 12. 10. 2022, 13:37

Vemo, s katero gobo se je letos zastrupilo že veliko Slovencev: ni tista, na katero bi najprej pomislili

Profimedia

Že dolgo je znano, da smo Slovenci strastni gobarji. A nam številke o letošnjih zastrupitvah sporočajo, da pri nabiranju nismo preveč previdni.

Strupenih gob je v Sloveniji veliko, povzročijo lahko okvaro skoraj vsakega organa v telesu. Še posebej je težavno zdravljenje bolnikov, ki so zaužili več različnih gob hkrati, denimo z gobovo juho. V zadnjem času je povečano zanimanje za gobe tudi med mlajšimi, o čemer po njihovih navedbah pričajo številne objave na družbenih omrežjih. 

V septembru in oktobru so v centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana obravnavali 105 zastrupitev z gobami. Opažajo tudi povečano zanimanje za manj poznane vrste gob, in ne zgolj za jurčke in lisičke. Zato so zastrupitve z gobami v Sloveniji relativno pogoste.

Strupeni dežnički še posebej nevarni

Neizkušenim gobarjem se lahko hitro zgodi, da smrtno nevarno gobo zamenjajo za katero izmed užitnih. Podobnosti med njimi so včasih res zelo prikrite in neizkušeno oko jih ne zazna. Tako je denimo tudi pri gobi, imenovani dežniček, s katero se je zastrupilo že sedem nabiralcev gob.

Med preostalimi letošnjimi zastrupitvami od 105 zastrupitev v tej sezoni (ki je še ni konec) so trije zaužili zeleno mušnico, pet bolnikov pa je zaužilo rdečo ali panterjevo mušnico. 

Kakšni so znaki zastrupitve?

Velika večina zastrupitev z gobami se kaže s slabostjo, bruhanjem ter bolečinami v trebuhu, ki se običajno pojavijo v nekaj urah po zaužitju gob.

Zdravniki se najbolj bojijo zastrupitev, kjer se navedeni simptomi pojavijo več kot osem ur po obroku.

Takšen potek je značilen pri zaužitju zelene mušnice, strupenih vrst dežnikov, orjaških dežnikov, nekaterih vrst štorovk in kučmic, ki jih ljudje še vedno zamenjujejo za jurčke. "Tu gre za t. i. amatoksinski sindrom, kjer pride do akutne odpovedi jeter z večorgansko prizadetostjo. Edina možnost ozdravitve je v tem primeru presaditev jeter," pojasnjujejo.

Domov prinesite le tiste gobe, ki jih poznate

Vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Miran Brvar svetuje, naj ljudje nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo ali jih kupijo prek preverjenih virov. V primeru kakršnih koli težav po zaužitju pa naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

Mlajši otroci naj gob ne uživajo, posebna previdnost je potrebna tudi pri starostnikih in nekaterih bolnikih, denimo v primeru razjede na želodcu ali vnetja trebušne slinavke.

Gobe naj ljudje uživajo kot začimbo ali prilogo. Ker gre za težje prebavljivo hrano, naj se izogibajo uživanja gob zvečer. Uporabljene ali primerno shranjene naj bodo na dan, ko so bile nabrane. Za kratek čas jih je primerno shraniti v hladilniku.