Ksenja Žnidaršič | 13. 6. 2024, 08:00

Komentar: desničarji kričijo seksizem le takrat, ko gre za njihove

Žiga Živulović jr. /BOBO

Je desni politični pol res upravičen do tega, da tarna glede seksizma?

Volitve za Evropski parlament so za nami, vendar se prah še vedno ni polegel. Poleg trajajočega štetja glasovnic ter razočaranja desnega političnega pola je veliko pozornosti požela tudi najmlajša slovenska političarka, ki se bo prvič odpravila v Bruselj. Vsekakor je na nas, da priznamo, da je to za Zalo Tomašič precejšen uspeh. Kljub dejstvu, da je politična novinka (za zdaj dajmo na stran to, da je njen oče Boris Tomašič), je 28-letnici s kampanjo uspelo pridobiti svoje mesto v evropskem parlamentu, kjer bo družbo delala dolgoletnim in izkušenim politikom ter političarkam. Še enkrat, dajmo njene politične izkušnje na stranski tir in se raje osredotočimo na to, kaj se trenutno dogaja na desnem političnem polu.

Žiga Živulović jr. /BOBO

In kaj jih je tokrat zmotilo? Zala Tomašič, 28-letna članica pomladka SDS, trenutno polni naslovnice slovenskih medijev, kar gre nekaterim "ta desnim" očitno precej v nos, saj so ti po njihovem izjemno seksistični. Pri tem se beseda nanaša predvsem na članek, ki je bil objavljen na slovenskem mediju Žurnal24 z naslovom "Zala Tomašič je idealni 'match' za mlade moške, ki jih nese skrajno desno!". Avtorica članka je za naslov uporabila zgolj citat analitika Andraža Zorka, ki je za omenjeni medij podal svoje strokovno mnenje. A vendar je to za desničarje nepomembno, saj so naravnost zgroženi in so ob "očitnem seksizmu" zagnali cel vik in krik, kjer so letele velike besede kot so "seksizem", "seksualni objekt", "poniževanje" in drugo.

"Seksizem" in "poniževanje na seksualni objekt"

V bran svoji hčerki je nemudoma skočil Boris Tomašič. "Ali je seksizem dovoljen, če se napada članico stranke SDS?" je zapisal na družbenem omrežju X.

Novinar Peter Jančič pa je zapisal: "Mlade evropske poslanke so se lotili s seksističnim naslovom, s katerim jo ponižajo na seksualni objekt za skrajne desničarje. Tak način privabljanja bralcev je precej podel celo za levičarje med novinarji in levici podrejene medije." Njegovo objavo je delil tudi prvak SDS Janez Janša, strokovnjak na področju seksizma.

Le malo pozneje pa Janša tudi ni več ostal tiho ter je naposled le izrazil svoje mnenje, da so mlado poslanko napadli s seksističnimi analizami.

Dotični primer je odličen dokaz tega, da "ta desni" jokajo glede seksizma le, kadar so na strani prejemnika. Kadar so oni tisti, ki podajajo seksistične opazke, gre zgolj za svobodo govora in izražanje mnenja.

V izogib nerazumevanja podajam definicijo: seksízem -zma m (ī): miselnost ali ravnanje, ki temelji na zapostavljanju pripadnikov določenega spola, navadno žensk.

Odslužene prostitutke in pregledi mednožja

Pa poglejmo, kdaj so desni politiki le podali svoje mnenje. Prvak SDS je marca 2016 zgolj delil svoje mnenje, ko je javno blatil novinarko Eugenijo Carl ter političarko Mojco Šetinc Pašek

Janez Janša/Twitter

Zaradi svoje objave je bil na sodišču spoznan za krivega. Ampak pri tem zagotovo ne gre za seksizem, kajne? Njegov rojak in branitelj upokojencev Pavel Rupar je izbral podobno pot ter Tino Gaber označil za prostitutko, češ da je ta delala v Monaku, njena cena pa je bila 1000 evrov. 

Pavel Rupar/Twitter

Seveda ne pozabimo na njegovo "ponesrečeno" izjavo, ko je že kot poslanec govoril o pregledih mednožja. Tega je predlagal poslankama Majdi Širca ter Majdi Potrata, pozneje pa tudi zunanji ministrici Tanji Fajon. Primerov je še nekaj, število znakov pa žal omejeno.

Vsekakor pri tem takoj pade na pamet pregovor "Najprej pometi pred svojim pragom, šele nato pred drugim". Torej, če so se zdaj v desnem političnem polu na novo odkrili in začeli opozarjati na neenakost žensk, lahko to najprej uveljavljajo v svojih vrstah ter svojo svobodo govora označijo za to, kar je – dobri, stari seksizem. Šele nato pa bodo upravičeni do skakanja na splet in tipkanja o objektificranju ter spolnih objektih.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil