P.M. | 6. 1. 2023, 15:01

Končno so našli rešitev za otroke, ki potrebujejo zdravila iz tujine in jih pri nas ne morejo dobiti

Profimedia

Dejstvo, da starši v naših lekarnah ne morejo dobiti nekaterih nujnih zdravil za njihove bolne otroke, je Društvo Viljem Julijan spodbudilo k odločnemu ukrepanju.

V Društvu Viljem Julijan z veliko zaskrbljenostjo spremljajo trenutno situacijo pomanjkanja nekaterih zdravil v Sloveniji. Še zlasti jih skrbi pomanjkanje zdravil za otroke s težkimi in življenjsko ogrožujočimi zdravstvenimi stanji.

Težave z nabavo zdravil za epilepsijo

Kot so sporočili, od številnih staršev v zadnjem času prejemajo informacije, da v slovenskih lekarnah ni več mogoče dobiti tudi nekaterih zdravil proti epilepsiji, denimo Depakine.

"Epilepsija je zelo resno in težko zdravstveno stanje, ki lahko ob neuživanju zdravil privede do življenjsko ogrožajočih zapletov in potrebe po hospitalizaciji na intenzivnem bolnišničnem oddelku," so zapisali.

Objavili so več zgodb staršev, ki poročajo o tem, da tudi 250 mg Petnidan kapsule niso trenutno na voljo. "Sicer imajo pri nas zdravilo v obliki sirupa, vendar ga naša deklica ne prenaša. Kapsul imam še za sedem dni, potem več ne vem, kaj naj storim," jim je sporočila mati 11-letnice z epilepsijo.

"Tudi mi se srečujemo s težavo, ker ni mogoče več dobiti zdravila Rivotril, ki ga potrebujemo za preprečevanje epileptičnih napadov pri otroku. Imamo ga mogoče še samo za kakšen teden," je še eno v nizu sporočil zaskrbljenih staršev.

Vzpostavili so operativni kontaktni center za starše

Da bi pomagali pri reševanju situacije, so v Društvu Viljem Julijan vzpostavili operativni kontaktni center ter staršem pomagajo zdravila nabaviti iz tujine. Ker je v tem primeru zdravila potrebno plačati, staršem tudi finančno pomagajo pri nakupu zdravil. Čeprav se tovrstna zdravila pri nas dobijo na recept, je refundacija za nakup v tujini s strani ZZZS lahko dolgotrajen postopek.

Profimedia

Vse starše, ki potrebujejo pomoč pri nabavi zdravila za otroka, so pozvali, da jim pišejo na elektronski naslov njihovega kontaktnega centra: drustvo@viljem-julijan.si

Obenem so na pristojne institucije – ministrstvo za zdravje, Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke in Lekarniško zbornico Slovenije naslovili poziv, da nemudoma pristopijo k reševanju te problematike in sprejmejo ustrezne sistemske ukrepe, s katerimi bi preprečili ponovitev takšnih zapletov v prihodnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol