A. B. | 22. 2. 2023, 12:01

Sneg še ni rekel zadnje: znova bo zapadel, in to že prej, kot si mislite

Profimedia

Čeprav smo imeli občutek, da počasi korakamo v pomladno vreme s toplimi sončnimi žarki, to očitno še ne bo tako. Nad Slovenijo se namreč pomika hladna fronta. Kaj nam prinaša?

Vremenoslovci za konec tedna napovedujejo prvo in edino večjo spremembo vremena v tem mesecu. "Iznad polarnih predelov se bo namreč proti jugu celine spustila obsežna gmota hladnega zraka, s čimer se bomo vsaj za nekaj dni poslovili od nadpovprečno visokih temperatur. Po zadnjih napovedih se nam obeta tudi nekaj snega," napoveduje Rok Nosan, vremenoslovec na Meteoinfo. 

Dobrodošla sprememba vremena 

"Sprememba vremena bo dobrodošla, saj se je zaradi nadpovprečno toplega vremena že začela prebujati narava. V zadnjih dneh na vzhodu Slovenije beležimo skoraj 20 stopinj Celzija, kar je bolj običajna temperatura za konec aprila kot za drugo polovico februarja," pojasnjuje Nosan, ki trdi, da je sprememba vremena dobrodošla tudi zaradi vegetacije. 

Metropolitan

Čeprav nas bo še pred vikendom v večjem delu Slovenije vsaj malo ogrelo sonce, bo na Primorskem in Notranjskem rahlo deževalo in rosilo. V petek bo po Sloveniji oblačno vreme z začasnim dežjem. A glavno dogajanje nas čaka v soboto, pojasnjuje Nosan. Takrat naj bi se padavine okrepile, proti večeru pa bi se lahko te marsikje spremenile v snežinke. "Po nižinah bo snega sicer tudi tokrat bolj za vzorec, saj bodo padavine ob ohladitvi že precej oslabele. Nekoliko večjo snežno pošiljko bi lahko dobili le na jugu in jugovzhodu Slovenije, kjer se bo občasno sneženje nadaljevalo tudi v nedeljo in ponedeljek čez dan," razloži. 

Termometri zjutraj zaradi severovzhodnega vetra sicer ne bodo pokazali temperatur močno pod ničlo, temveč bomo hlad začutili šele v popoldanskem času. Po napovedih bodo te ob koncu tega tedna in v začetku prihodnjega ponekod nižje za več kot 15 stopinj Celzija. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol