N. V. | 21. 2. 2023, 20:00

Pritiska suša: znameniti beneški kanali lačni vode, kriza tudi v Sečovljah

Veslaški klub Piran

Leto 2023 se je komaj začelo, a že kaže skrb vzbujajoče znake glede ekstremnih podnebnih razmer.

Slovenijo in njene sosednje države trenutno pesti huda suša. Na Facebooku je zaokrožila fotografija iz Sečovelj – izsušen je Jernejev zaliv, dovodni kanal Sečoveljskih solin, ki je v preteklosti v času dnevne plime zagotavljal dotok morske vode do solin, danes pa v glavnem omogoča priveze manjših plovil. Iz Veslaškega kluba Piran so sporočili, da je voda še bolj padla, "in še gre dol".

Govorili smo z Ireno Dolinšek, "srečno upokojenko z Obale", kot se opiše sama. Na Obalo se je preselila leta 1954, eden njenih najljubših krajev pa je Jernejev kanal – tja se odpravi vsak dan.

Irena Dolinšek

Spomni se ga še, ko je bil še povsem brez čolnov. Za Metropolitan.si opisuje, da so nato v kanalu množično začeli privezovati plovila, "nastal je kaos". Veliko ljudi čolne tam privezuje brez dovoljenja: "Domačini se bojijo, da se bodo z novimi privezi posedle konstrukcije." Na tak način uničujejo soline. "Uvesti bi morali red, ne pa da se vse skupaj širi v komercialne sfere, gledajo samo na dobiček." Meni, da bi bila najboljša rešitev, da bi naredili pregrado med solinami in kopnim. "Edine soline imamo v Sloveniji, na njih moramo biti ponosni in jih ohraniti." 

Irena Dolinšek

Jernejev kanal je večkrat brez vode, to ni nič čudnega: "V naslednjih letih bo še hujše." Že nekaj let smo priča ekstremnim obdobjem suše, ki jim po navadi sledijo ekstremni nalivi. Nalivi pa po obdobjih suše zanesljivo napolnijo kanal, saj se voda vanj steka z vseh okoliških hribov.

Kljub temu so mnogi prebivalci obale zaskrbljeni zaradi sušnih obdobij, ki so vedno bolj pogosta. Dolinškova meni, da bi lahko bili bolj pomirjeni, če bi doma (kot v starih časih) imeli cisterne: "Na Obali se je deževnica vedno shranjevala." Meni, da bi lahko "deževnico uporabili za zalivanje rastlin v času suše, zbiranje meteorne vode na občinski ravni bi koristilo tudi pri preprečevanju poplav".

Bobo

Suša pa je opazna tudi v koprskem mandraču. Če smo še pred nekaj dnevi lahko sedeli na pomolu in noge namočili v mrzlo morje, zdaj to ni mogoče, saj je oseka izdala vse skrivnosti nekdaj globokega morja.

V Benetkah ni vode

Tudi Italijo trenutno pesti huda suša, razmere bi se v prihodnjih mesecih lahko še dodatno zaostrile. V italijanskih Alpah je v zadnjih mesecih zapadlo 53 odstotkov manj snega od povprečja. V porečju reke Pad se je količina padavin zmanjšala za 61 odstotkov, prizadet je bil tudi severni in osrednji del Apeninov – gorske verige, ki se razprostira v večjem delu Italije, poroča STA.

To je skrb vzbujajoče, saj je sneg pomemben vir vode spomladi in poleti. Pomanjkanje snega bo poslabšalo že tako težke razmere, saj so huda suša in vročinski valovi, ki jih je Italija doživela poleti, močno prizadeli italijanske vodne vire in povzročili velike težave v kmetijstvu.

Profimedia

V Benetkah, mestu, ki ga običajno bolj skrbijo poplave, nenavadno nizke oseke onemogočajo gondolam, vodnim taksijem in reševalnim vozilom plovbo po nekaterih znamenitih kanalih.⁠

Huda suša tudi pri južnih sosedih

Po spletu pa so zaokrožile tudi fotografije iz Hrvaške, natančneje iz mesta Fažana. Vidimo lahko, da so zaradi velike oseke čolni v marini na suhem.

Srecko Niketic/Pixsell/Bobo

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ