R. K. | 17. 10. 2023, 07:00

VIDEO: Znanemu slovenskemu pridelovalcu s posestva ukradli konopljo (da bi rastline dobil nazaj, je storilcu postavil ultimat)

Profimedia

Lastnik štajerskega posestva Sončni raj je nepridipravu zabičal, naj mu vrne ukraden pridelek.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, ki ga je objavil lastnik posestva Sončni raj v Vodolah pri Mariboru Bogdan Mak. V njem je razkril, da so mu tatovi v petek s posestva ukradli - konopljo. V posnetku je storilca, ki naj bi ga prepoznal na posnetkih varnostnih kamer, pozval, da ukradene rastline nemudoma vrne. Če tega ne bo storil, mu je zagrozil, da bo o njegovem dejanju obvestil njegovo družino in prijatelje

"Konoplja je moj peti otrok"

"Dajem ti možnost, da danes ponoči, jutri ponoči vrneš rastline konoplje, ki si jih ukradel. Ker so bile posebne. Zaradi tega, ker sem jih nameraval danes s svojimi otroki požeti. In si me prehitel," je dejal v videoposnetku in dodal: "Če imaš vsaj malo razuma, jih vrni, zato ker so te posnele kamere in vem, kdo si." Mak je ob tem konopljo označil za svojega petega otroka

V objavi je Mak pripisal: "Naj izvedo vsi, kdo si. Imaš možnost, da dokažeš, da si človek. 24 ur začnem odštevati zdaj." Ob tem je "poštene ljudi" zaprosil, naj objavo delijo. To je tudi dejansko storilo več kot 800 uporabnikov, objava pa je prejela tudi nekaj manj kot 700 všečkov, nekaj več kot 100 uporabnikov pa jo je komentiralo. Kako se je stvar razpletla, še ni znano.

Prvo konopljino vino na svetu

Mak na posestvu Sončni raj sicer goji industrijsko konopljo, iz katere pridobiva različne izdelke. Med drugim je pridelal prvo konopljino vino na svetu. Na trgu se konopljina vina sicer pojavljajo, a je le njegovo pridobljeno izključno s fermentacijo konopljinih cvetov. Drugi pridelovalci ga namreč pridelajo tako, da konopljine cvetove mešajo z običajnim vinom, medtem ko je Maku uspela fermentacija konopljinih cvetov povsem brez grozdja, je poročal Mariborinfo.

"Dve leti smo res intenzivno delali na razvoju te pijače, imeli smo kar nekaj izzivov ampak danes smo tu," je v začetku oktobra o novem izdelku povedal Mak, ki to rastlino goji na 2,6 hektarjih svojega posestva. Razkril je tudi, da za tisoč litrov konopljinega vina potrebuje kar 60 kilogramov najbolj kvalitetnih cvetov industrijske konoplje. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol