N. V. | 5. 10. 2023, 17:23

Mariborčan prvi na svetu pridelal vino iz ... konoplje

Facebook/Posestvo Sončni raj/posnetek zaslona

Kreativnost ali norost? Ta nova pijača bo vsekakor pretresla trg ...

V Vodolah pri Mariboru so na posestvu Sončni raj pridelali prvo konopljino vino na svetu, pridobljeno izključno s fermentacijo konopljinih cvetov. Konopljino vino sicer ni novost, a so pridelovalci doslej konopljo le mešali z običajnim grozdjem in vinom.

Bogdanu Maku pa je uspela fermentacija konopljinih cvetov povsem brez grozdja, poroča Mariborinfo. "Dve leti smo res intenzivno delali na razvoju te pijače, imeli smo kar nekaj izzivov ampak danes smo tu," pravi Mak.

Ključna sestavina so cvetovi industrijske konoplje, ki jo goji na 2,6 hektarjih. Za tisoč litrov konopljinega vina namreč potrebuje 60 kilogramov najbolj kvalitetnih cvetov industrijske konoplje, pravi.

Vino sicer uradno tega naziva ne sme nositi

Ker konopljino vino v Vodolah nastane povsem brez grozdja, se zatika pri uradnem poimenovanju. "Uradno se ne sme rečti konopljino vino, torej gre za fermentirano alkoholno pijačo na osnovi konoplje," pravi Mak.

Vino, ki sicer uradno tega naziva ne sme nositi, želijo prodajati na Nizozemskem, v Nemčiji in na Japonskem. Prihodnje leto želijo prodati 25 tisoč litrov konopljinega vina, v petih letih pa upajo, da bi prodaja zrasla na kar milijon litrov.

Ob vinu so iz konoplje že uspeli izdelati žgano pijačo vermouth, načrtujejo še penino in nekaj, kar bi zadovoljilo tudi tiste, ki ne pijejo alkohola.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol