20. 2. 2024, 20:21 | Vir: STA

Burna razprava o korupciji na odboru Državnega zbora: poslanci eden drugemu očitajo koruptivna dejanja

Profimedia

Sodeč po razpravi se koruptivne prakse pri nas vlečejo že desetletja.

Na odboru DZ za pravosodje že več ur poteka živahna razprava o stanju na področju korupcije, ki jo je zahtevala stranka SDS. Medtem ko opozicija izpostavlja zlasti afero spornega nakupa stavbe na Litijski cesti, koalicija vrača žogico in izpostavlja, da so se številne sporne in koruptivne prakse dogajale tudi v času vlad Janeza Janše.

Številne afere Golobove vlade

Poslanec SDS Andrej Hoivik je uvodoma nanizal že znane očitke, ki so jih v zahtevi za sklic sredine izredne seje DZ popisali v poslanski skupini SDS. Med drugim je spomnil na afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti 51 za potrebe sodišč, na lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar, negospodaren nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, na ravnanje vlade v zvezi s spornim poroštvom družbi GEN-I in še nekatere druge.

Spomnil je, da so stranke vladne koalicije v koalicijsko pogodbo kot prioriteto zapisale povrnitev zaupanja in integriteto politikom in nosilcem javnih funkcij, a so dosedanji način in rezultati dela vlade daleč od obljub in ciljev, ki so jih stranke obljubljale državljanom.

"Pred dvema letoma smo slišali, kako boste upravljali korupcijo, zadnje dva meseca pa se ukvarjamo samo z računalniki in z Litijsko," je izpostavil Hoivik, ki na današnji seji pogreša predsednika vlade Roberta Goloba.

Jure Makovec/STA

Vse se začne pri kadrovskih rošadah

Po oceni ministrice za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Dominike Švarc Pipan, se je v zadnjih tednih izkazalo, da niti ministrstvo za pravosodje "ni imuno za vdore spornih poslovnih, političnih, kadrovskih in drugih praks, ki omogočajo sistemsko korupcijo."

Dejavnikov, da se korupcija razrašča po ministrstvih, je po mnenju Švarc Pipanove več. Vse pa se začne pri kadrovskih rošadah oziroma postavljanju struktur, "ki prirejajo dokumentacijo, prikrivajo informacije, ustvarjajo komunikacijske zidove med vodstvi ministrstev in drugimi ali celo grozijo z izgubo službe tistim javnim uslužbencem, ki bi kakorkoli ovirali tovrstno ravnanje," je naštevala ministrica.

Izpostavila je tudi pomisleke vlade do predlaganih priporočil v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji, ki so jih pripravili v stranki SDS. Po predlogu SDS bi v priporočilo zapisali 5 točk, ob čemer od vlade med drugim pričakujejo, da opravi razmislek, ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in ustavo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Prva točka priporočila neustrezna

Po oceni vlade predlagana prva točka priporočila po svoji vsebini ni priporočilo, ampak izraža mnenje, kako naj bi vlada delovala pri nakupu stavbe na Litijski cesti, pri čemer bi po oceni vlade lahko šlo tudi za prekoračitev pooblastil, je poudarila Švarc Pipanova.

Po mnenju vlade je prva točka priporočila neustrezna, zato DZ predlaga, da takšnega priporočila ne sprejme. Več predlaganih priporočil pa se po ugotovitvah vlade vsebinsko nanaša na uresničitev priporočil državnega zbora, ki so bila sprejeta 16. novembra lani in predvidevajo enake ukrepe.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin je spomnila, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ob nastopu svojega mandata podal usmeritve in navodila za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj ter naložil policiji, da organizira delo kriminalistične policije tako, da bo preiskovanje kaznivih dejanj z elementi korupcije strokovno, hitro in učinkovito.

Nataša Sukič

Nataša Sukič

Žiga Živulović j.r./Bobo

Medsebojni očitki spornih praks

Na ministrstvu pripravljajo tudi novo resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024-2028, v kateri je tema korupcije posebej naslovljena, je med drugim izpostavila Helga Dobrin.

V nadaljevanju se je razvnela živahna razprava, ki je minila v duhu očitkov drug drugemu o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer v preteklih letih in desetletjih.

"Naša družba, ne glede na to, katera vlada je na oblasti, je ves čas prežeta s korupcijo in klientelizmom, česar v Levici ne odobravamo. Za nas obstaja ničelna toleranca do korupcije," je med drugim poudarila poslanka Levice Nataša Sukič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol