Uredništvo | 19. 2. 2024, 22:35

Pacient, ki je ostal brez želodca, pričakuje odškodnino (kakšen znesek se mu obeta?)

STA/Tamino Petelinšek

Na Onkološkem inštitutu so zaradi zamenjave vzorcev želodec odstranili napačnemu bolniku. Ali lahko pričakuje odškodnino in v kakšnem znesku?

Pacient, ki so mu zaradi menjave vzorcev tkiva v zasebnem medicinskem centru Barsos na Onkološkem inštitutu odstranili zdrav želodec, nikoli ne bo več imel normalnega življenja. Kakšno odškodnino lahko pričakuje? 

Pacient brez želodca pričakuje odškodnino, čeprav se še ni odločil za tožbo, ker želi zadevo rešiti na miren način.  24ur poroča, da čeprav znesek še ni znan, poznavalec odškodninskega prava v medicini, odvetnik Bernard Zupanc, pravi, da zagotovo ne bo šlo za milijone.

Zupanc pravi, da lahko glede na okoliščine prejme nekje od 50 do 60 tisoč evrov. Če ima na primer 30 odstotno invalidnost, bi lahko od zavarovalnice prejel med 100 in 200 tisoči evro odškodnine. V kolikor pa pacient ne bo več zmožen opravljati svojega dela, se lahko pogovarjajo o morebitni doživljenjski renti.

Bo drugi pacient, ki zaradi zdravniške napake ni prejel zdravljenja hudega raka, odškodnino sploh prejel? Ni znano, ali bo ta zahteval odškodnino, vendar je po napovedi Zupanca zelo malo možnosti, da bi jo prejel, razen če bi se njegovo zdravstveno stanje zaradi nezdravljenja v zadnjih mesecih zelo poslabšalo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord