E. Č. | 28. 2. 2024, 08:50

Tatovi jih obožujejo: če vozite avto te znamke, je največja verjetnost, da vam ga bodo ukradli

Profimedia

Drži, so zelo priljubljeni. A ne zgolj pri voznikih, marveč tudi pri ... tatovih!

Ste se že kdaj sprehodili po parkirišču in zaman iskali svojega jeklenega konjička? Ste šli trikrat okrog istega parkirnega mesta, ker ste bili prepričani, da ste ga pustili prav tam, a neuspešno? No, če ste se zgolj zmotili in je bil vaš avtomobil dejansko parkiran 10 metrov stran, ste imeli srečo. Če ga nikjer niste našli, pa ... Potem so vam ga verjetno ukradli.

Avtomobili so že desetletja priljubljena tarča nepridipravov, spletna platforma carVertical pa je s pomočjo raziskave, v katero je bila vključena tudi Slovenija, razkrila podatek, katera znamka avtomobilov je pri tatovih najbolj priljubljena. Največja statistična možnost, da vam bodo ukradli avto, je, če sedite za volanom jeklenega konjička iz tovarne BMW. Odstotek ukradenih bmwjev v letu 2023 je znašal 17,1 - največ med vsemi.

Profimedia

Na drugem mestu so avtomobili proizvajalca Mercedes-Benz (15,3 odstotka), sledijo audiji z 12 odstotki. Med prvih pet so se uvrstila še vozila iz tovarn Ford (6,1) in Volkswagen (5,4).

Ob tem je zanimivo, da je bilo največ ukradenih avtomobilov narejenih leta 2016, precej priljubljeni med tatovi pa so tudi avtomobili letnikov 2017, 2018 in 2019.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol