L. PA. | 6. 5. 2024, 11:52

Kdo krade knjige iz ljubljanskih knjigarn?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kradljivci knjigarno obiščejo in se po njej razgledujejo tudi več ur ...

Slovenske knjige so vse dražje, čakalne vrste v knjižnicah, sploh za najbolj zaželene naslove, pa vse daljše. Nekateri se tako znajdejo po svoje. Dnevnik namreč poroča, da se je v Ljubljani vzpostavila mreža kradljivcev, ki kradejo knjige po ljubljanskih knjigarnah.

Kako to poteka? Kradljivci knjigarno obiščejo in se po njej razgledujejo tudi več ur, sumljivi pa so tisti, ki pridejo večkrat, zaigrajo zanimanje in na koncu ničesar ne kupijo.

Pogosto izkoristijo to, da v knjigarnah delajo študentje, ki jim vodje naročijo, naj kradljivcev ne poskušajo zaustaviti sami, čeprav so videli, da je nekdo knjigo pospravil za pas. Knjige, ki jih izmaknejo, kradljivci v nekaj urah ali dneh preprodajo antikvariatu ali kakšnemu spletnemu ponudniku.

Prodajalci in prodajalke v ljubljanskih knjigarnah so za Dnevnik povedali, da kraje včasih opazijo šele veliko pozneje, ko bi nekdo kupil knjigo, pa je ni tam, kjer bi morala biti, čeprav sproti beležijo, kaj zmanjka s polic, pa se manko zares pokaže šele pri letni inventuri. V eni od knjigarn je bil lanski inventurni manko trikrat višji kot leto prej, za minus v knjigarnah pa odgovarjajo prodajalci.

Morda vas zanima tudi:

Policija ne reagira

Kaj pa policija? Ta krajo knjig obravnava kot malo krajo, zato to zabeležijo, kaj več pa se ne zgodi. Tri manjše ljubljanske knjigarne so tako vzpostavile nekakšno obveščevalno mrežo: ko je kateri od kradljivcev, ki ga že poznajo, na pohodu, se pokličejo in opozorijo, na dosegu roke pa imajo tudi solzivec. Pomagajo tudi kamere in ogledala v mrtvih kotih.

Ena od rešitev je, piše Dnevnik, tudi označevanje knjig z magnetnimi nalepkami, vendar je tako delo zamudno, knjige pa se ob odstranitvi nalepk lahko poškodujejo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk