25. 6. 2022, 10:45

Kraljica Elizabeta ll. in Joe Biden imata več skupnega, kot si mislite! Uganete, za kaj gre?

Bobo/CNBC/fotomontaža

Slovenija praznuje praznik, zaradi katerega mnogi izobesijo zastave. Prav poseben dan je tudi zato, ker so se na našo državo spomnili tudi mnogi voditelji. Kaj so povedali o naši mali deželici? 

Predsednik Borut Pahor prejema ogromno čestitk ob prazniku dneva državnosti, so sporočili iz urada predsednika. Med drugim so nam čestitali tudi državni voditelji. Kaj so povedali o naši mali deželici? 

Čestitke je predsednik med drugim prejel od britanske kraljice Elizabete II., ameriškega predsednika Joeja Bidna, nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja in francoskega predsednika Emmanuela Macrona

Kaj sta o Sloveniji povedala kraljica in Biden? 

Britanska Kraljica Elizabeta II. je v čestitki zapisala, da je zadnjih trideset let z veseljem opazovala, kako so odnosi med Združenim kraljestvom in Slovenijo postajali toplejši in globlji, poroča N1. 

BBC news/posnetek zaslona

Med tem je v imenu ameriških državljanov Sloveniji voščil Biden, ki je v čestitki poudaril nujnost ohranjanja demokracije. Zapisal je, da so neomajna podpora Slovenije suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter pomoč, ki jo jo Slovenija namenja Ukrajincem, dokaz trdne slovenske zavezanosti demokratičnim načelom, ki je pred 31 leti privedla do samostojnosti Slovenije.

"Skupaj lahko spodbujamo bolj varen, demokratičen, miren in uspešen svet," je dodal.

Profimedia

Čestitali so nam tudi mnogi drugi voditelji

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier je v čestitki zapisal: "Postali smo izredno tesni in zaupanja vredni partnerji," in izrazil hvaležnost, da so se v tridesetih letih odnosi med državama dobro razvili.

Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v čestitki poudaril, da sta Slovenija in Francija zaradi skupne zavezanosti EU in njenim vrednotam vzpostavili izjemno tesne vezi. Ob tem se je Pahorju zahvalil za njegovo osebno vlogo na Zahodnem Balkanu, poroča N1. 

Bobo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil zadovoljstvo, da bo lahko avgusta Pahorja gostil na uradnem obisku v Ankari. Srčno tudi verjame, da se bodo vezi med državama še naprej krepile na vseh področjih, tudi ko gre za približevanje Turčije EU.

Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se je predsedniku Pahorju zahvalil za močno in kontinuirano podporo, ki jo Slovenija nudi Srbiji na njeni poti v EU. Izrazil je tudi željo po nadaljnjem razvoju vsestranskega sodelovanja in tradicionalno prijateljskih odnosov med državama. 

Borut Pahor/Twitter

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je izrazil iskreno zahvalo za trdno podporo njegovi državi pri vključevanju v evropsko in evro-atlantsko skupnost.

STA foto

Poleg navedenih je Pahor prejel še čestitke španskega kralja Felipeja VI. in belgijskega kralja Phillipeja ter japonskega cesarja Naruhita. Čestitali so mu tudi voditelji Češke, Bolgarije, Irske, Finske, Švice, Egipta, Gruzije, Kenije, Estonije in mnogi drugi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord