1. 3. 2023, 10:02 | Vir: STA

Gorenjski biser sameva: plačali so ceno svetovnega prvenstva

Posnetek zaslona

Središče Kranjske Gore v dnevih, ko v bližnji Planici potekajo tekme svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, bolj ali manj sameva.

Manjši obisk svetovnega prvenstva v Planici se odraža tudi v Kranjski Gori. Ob manjšem številu stacionarnih gostov manjkajo tudi dnevni obiskovalci. Te so odvrnile napovedi o gneči, ki pa se niso uresničile. Tako je v tem času v Kranjski Gori manj ljudi kot običajno v zimski sezoni, vendar pa prvenstvo prinaša dolgoročne promocijske koristi.

Tuji navijači, ki bivajo v Kranjski Gori, so čez dan na tekmovanjih. V poznem dopoldnevu je v kraju poleg domačinov mogoče opaziti le nekaj manjših skupin navijačev z norveškimi, švedskimi in finskimi zastavami v nahrbtnikih, ki iz hotelov še hitijo na brezplačne kombije in avtobuse za Planico.

Huawei

Kot je povedala skupina norveških navijačev, celotna organizacija, logistika in prevozi potekajo dobro. Edino, kar pogrešajo, je večje število gledalcev. Pojasnili so, da so si ogledali že nekaj tovrstnih tekmovanj, kjer je bilo gledalcev precej več. Sicer pa so bivanje v Kranjski Gori izkoristili tudi za rekreacijo in se podali na tekaške proge v Rateče.

Obisk smučišča bi bil boljši brez svetovnega prvenstva

Na splošno so trenutno razmere za športne aktivnosti v Kranjski Gori zelo dobre, saj kljub lepi zimski kulisi na izletniških točkah, tekaških progah in smučiščih ni gneče. Kot je povedala Irena Golc iz RTC Žičnic Kranjska Gora, je smučarjev veliko manj od pričakovanj. Še največ je šolskih skupin, nekaj je tudi še Hrvatov, ki so si podaljšali šolske počitnice iz prejšnjega tedna.

Če v tem trenutku ne bi bilo prvenstva, bi bil obisk smučišča verjetno boljši, četudi ne bi bilo zimskih počitnic, ki so bile letos prav zaradi prvenstva prestavljene na začetek februarja, ugotavlja Golc. Bojazni o tem, da bo Kranjska Gora zaradi gledalcev prvenstva v tem času prenatrpana, so od obiska odvrnile druge goste in enodnevne obiskovalce. K manjšemu obisku pa je morda botrovalo tudi vreme.

Profimedia

Padec prometa v tem času beležijo tudi gostinci. Kot je povedal sogovornik iz ene od kranjskogorskih restavracij, so si od svetovnega prvenstva obetali precej več, zdaj pa imajo dejansko za tretjino manjši promet kot v dnevih pred začetkom prvenstva. To pripisujejo manjšemu številu dnevnih obiskovalcev, pa tudi stojnicam ulične prehrane, ki so v času prvenstva na voljo v središču Kranjske Gore.

Poleg tega se stacionarni gostje, ki so prišli na oglede tekem, v Kranjski Gori ne zadržujejo veliko, prehrano pa imajo urejeno tudi v hotelih, v katerih bivajo, medtem ko je v apartmajih in zasebnih sobah gostov precej malo. Še vedno prejemajo tudi odpovedi rezervacij. Medtem ko je bila prejšnja teden zasedenost namestitev okoli 90-odstotna, je zdaj le še okoli 80-odstotna, je pojasnila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord