Nikola Vuković | 25. 9. 2023, 10:03

Krčenje proračuna: nekateri se bodo morali odpovedati delu sredstev, ki bodo šla za pomoč ob poplavah

Profimedia

Vlada bo danes obravnavala nova, prilagojena predloga proračuna za leti 2024 in 2025.

Vremenske ujme, ki so prizadele Slovenijo, so povzročile materialno škodo, ki še zdaleč ni odpravljena. Škoda bo vplivala na celotno gospodarsko stanje v državi, vlada pa bo z nadaljnjimi reformami poskušala na vse možne načine odpraviti posledice katastrofe. Zaradi tega bo letos poleti sprejeti proračun za leti 2024 in 2025 delno spremenjen.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, je bil cilj prvotno načrtovanega proračuna znižanje javnofinančnega primanjkljaja v letu 2024 pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. Vlada je nato določila skupne proračunske izdatke za leti 2024 in 2025, ki znašajo 15,2 oziroma 15,9 milijarde evrov. Čeprav se zgornja meja načrtovanih stroškov v proračunu po poplavah ne bo spremenila, je ministrstvo za finance predlagatelje finančnih načrtov pozvalo k uvedbi določenih sprememb glede načrtovanih sredstev, in sicer v želji, da bi določena raje namenili za nadaljnjo obnovo države po poplavah.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ministrstvo za finance je pred dvema tednoma vse predlagatelje načrta pozvalo, naj se v okviru krčenja proračuna odrečejo delu sredstev. Navodilo ministrstva pomeni tudi, da bodo morali proračunski porabniki zmanjšati načrtovano porabo za štiri odstotke. Vsa sredstva, ki se jim bodo odpovedali, bodo šla za sanacijo ene najhujših naravnih katastrof v zgodovini Slovenije.

Vlada bo danes obravnavala nova, prilagojena predloga proračuna za leti 2024 in 2025, nato pa naj bi najpozneje do 1. oktobra nekoliko spremenjeni predlog proračuna poslala v potrditev državnemu zboru.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol