Nikola Vuković | 22. 9. 2023, 11:28

Vlada pripravila 238 milijonov evrov pomoči občinam za sanacijo posledic poplav (preverite, kako bo delila denar)

Borut Živulović/Bobo

Znano je, kako bo vlada delial denar pomočim tistim, ki so jih prizadele letošnje poplave.

Vremenske ujme, ki so poleti prizadele Slovenijo, so vlado postavile pred največjo preizkušnjo doslej. Ena največjih materialnih škod, s katerimi se je kdaj soočila Slovenija, bo povzročila velik pritisk tako na vsa podjetja kot tudi državljane Slovenije. Evropska unija je že namenila določena sredstva za pomoč, a zdi se, da bo najpomembnejša politika vlade in reforme ki jih bo izvajala.

Igor Kupljenik/Bobo

Vlada je na včerajšnji seji sprejela tri programe za izplačilo sredstev občinam, prizadetim v nedavnih poplavah. Prvi program je namenjen škodi zaradi poplav iz 12. in 13. julija (program obsega paket pomoči v vrednosti 3,61 milijona evrov), drugi program v višini 8,54 milijona evrov pa se nanaša na škodo med 17. julijem in 3. avgustom. Od vseh treh programov je najobsežnejši tretji program, ki znaša 222 milijonov evrov, namenjen pa je sanaciji škode, ki sicer znaša 1,095 milijarde evrov. V zvezi s tem je včeraj po seji javnost nagovoril minister za naravne vire Uroš Brežan, ki je dejal, da je to "prvič, da se je vlada tako hitro odzvala na vremenske ujme". Minister je na kratko pojasnil, kako se bodo občine financirale, in poudaril, da bodo te "morale objaviti svoje prioritete v okviru pravice porabe oziroma prenesenih sredstev, nato pa sredstva porabiti v skladu z njimi".

Vlada je sklepe o programih pomoči potrdila včeraj in podala izjavo, kako in komu se bo delil denar iz proračunske rezerve. Vlada je upravi za zaščito in reševanje iz splošne proračunske rezervacije zagotovila 95 milijonov evrov za povračilo intervencijskih stroškov 138 občinam, 11,4 milijona evrov pa za povračilo intervencijskih stroškov silam zaščite, reševanja in pomoči. Direkciji za infrastrukturo je vlada razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 50,4 milijona evrov za izvedbo interventnih ukrepov na cestni in železniški infrastrukturi, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa v višini 43,2 milijona evrov, in sicer za izplačilo izredne denarne socialne pomoči. 

Borut Živulović/Bobo

Poleg tega je iz sredstev splošne proračunske rezervacije ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport razporedila 31,8 milijona evrov za izplačila predplačil oziroma takojšnje pomoči pri odpravi posledic škode v gospodarstvu, upravi za zaščito in reševanje pa 5 milijonov evrov za kritje intervencijskih stroškov civilne zaščite in povračilo izplačanega nadomestila plače delodajalcu za delavce oziroma prostovoljce. Zaradi neurij konec julija je vlada iz proračunske rezerve upravi za zaščito in reševanje zagotovila 1,5 milijona evrov za povračilo upravičenih intervencijskih stroškov 51 občinam, so sporočili.

Kot je razvidno, je Slovenija po katastrofi, ki jo je doletela, začela z reformami in obnovo države, v prihodnjem obdobju pa se bo javnost zagotovo lahko seznanila z novimi koraki vlade, ki si bo prizadevala za izhod krize čim manj boleče v smislu najmanjšega pritiska na proračune državljanov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol