Nikola Vuković | 19. 9. 2023, 14:26

Slovenci zadovoljni z delom vlade glede poplav, Golob šele tretji po priljubljenosti med politiki: pred njim sta ...

Borut Živulovič/Bobo

Premier je morda najvplivnejši politik v državi, ne pa tudi najpriljubljenejši ...

V javnost so prišli rezultati najnovejše raziskave, ki je obravnavala podporo strankam na oblasti in v opoziciji. Anketa je razkrila tudi stanje glede priljubljenosti nekaterih politikov in mnenje državljanov Slovenije glede sanacije posledic poplav, ki so avgusta prizadele državo.

Gibanje Svoboda na prvem mestu kljub majhnemu padcu

Septembrski rezultati Vox populi razkrivajo, da je podpora vodilni parlamentarni stranki nekoliko nižja kot avgusta. Trenutna podpora stranki Gibanje Svoboda znaša 22,6 odstotka (avgusta 23,7 odstotka), zato pa se je nekoliko povečala ostalim vladajočim parlamentarnim strankam, tako je SD Tanje Fajon zdaj pri 6,7 odstotka (avgusta 6,6 odstotka), medtem ko je Levica pri 5 odstotkih (avgusta 4,9 odstotka).

Profimedia

Do sprememb je prišlo tudi v opoziciji. Tako je SDS Janeza Janše z avgustovskih 23,9 odstotka padla na 20,5 odstotka, tako da se zdaj z največjo podporo v celoti spet lahko pohvali Golobova stranka. Na tretjem mestu po podpori za SG in SDS je NSi, ki je doživela rast s 6,8 odstotka na 8,1 odstotka.

Pirc Musarjeva najbolj priljubljena

Glede priljubljenosti posameznih politikov je še vedno na vrhu slovenska predsednica Nataša Pirc Musar z rahlim padcem glede na avgust, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in premier Robert Golob s prav tako slabšim rezultatom od prejšnjega mesec. Za njim so se uvrstili evropska poslanka Ljudmila Novak, gospodarski minister Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon, ljubljanski župan Zoran Janković in obrambni minister Marjan Šarec, deseterico pa zaključuje predsednik NSi Matej Tonin.

Luka Dakskobler/BOBO

Glede podpore vladi pri dosedanjem delu je 49,3 odstotka anketirancev (avgusta 51,7 odstotka) delovanje vlade označilo za uspešno, 45,4 odstotka (avgusta 44,9 odstotka) pa za neuspešno. Ostali so bili neopredeljeni.

Odlično delo pri sanaciji poplav

Anketiranci so z ocenami od 1 do 5 ocenjevali tudi, kako pomembni se jim zdijo nekateri vladni projekti. Z najvišjo povprečno oceno so ocenili popoplavno sanacijo (4,62) in zdravstveno reformo (4,58). To je verjetno najpomembnejša informacija za zdajšnjo vlado, glede na velike težave, s katerimi se ne glede na vse sooča pri sanaciji posledic poplav in uvedbi novih reformah. Vlado lahko še bolj veseli dejstvo, da je dobila najboljše ocene za sanacijo poplav na območjih, ki so bila najbolj prizadeta - na Koroškem 4,81, na Savinjskem 4,73 in v osrednji Sloveniji 4,71.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol