N. V. | 16. 3. 2023, 15:09 | Vir: STA

Kriminalisti preprečili delovanje kriminalne združbe na Dolenjskem: nezakonito so služili milijone

Fotografija je simbolična.

Jaka Vinsek/Bobo

Preiskovalci so odkrili nezakonito tovarno, ki je bila organizirana v skladiščni hali. Poglejte, kaj so proizvajali.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so v hišnih preiskavah na Dolenjskem zasegli ogromno količino cigaret iz nezakonite proizvodnje.

V okviru izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, mednarodnega sodelovanja in s hišnimi preiskavami so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ugotovili, da je bilo v skritem obratu izdelanih najmanj 2,64 milijona kosov cigaret, ob tem pa so zasegli še vsaj 816 kilogramov rezanega tobaka, 1392 kilogramov tobačnih listov in 425 kilogramov že narejenih cigaret, ki niso pakirane v škatlice.

Policisti so zasegli še skupno 170.000 evrov gotovine, celotno strojno proizvodno linija za izdelavo cigaret ter vse potrebne pripomočke in opremo za izdelavo cigaret ter štiri priklopna vozila.

Kdo so kršitelji?

Šlo naj bi za mednarodno kriminalno združbo, ki naj bi ji najprej na sled prišli v Nemčiji in o tem obvestili slovensko finančno upravo.

Preiskovalci naj bi aretirali organizatorja nezakonite proizvodnje cigaret, slovenskega državljana. Glavni organizatorji te nezakonite trgovine tobačnih izdelkov naj bi bili neuradno državljani Nemčije in sosednje Hrvaške.

Profimedia

Gre za kazniva dejanja davčne zatajitve, saj naj bi bila proizvodnja in prodaja cigaret pri nas organizirana na nezakonit način, saj osumljenci za to naj ne bi imeli dovoljenja, niti niso plačevali nobenih davčnih obveznosti.

Cigarete naj bi prodajali tudi v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Osumljenci so se po navedbah Generalne policijske uprave tako izognili plačilu trošarin in davka na dodano vrednost ter si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno 730.000 evrov

Nezakonita tovarna na Dolenjskem

Preiskovalci naj bi v nezakoniti tovarni, ki je bila organizirana v skladiščni hali na Dolenjskem, zasegli ogromno cigaret in vseh drugih izdelkov, ki so del proizvodnje. Uradnih podatkov o kriminalistični preiskavi policija še ni posredovala.

Ministrstvo za zdravje opozarja: kajenje ubija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol