N. V. | 17. 2. 2023, 20:00

Dijaki v šolskih prostorih prižigajo cigarete, telefonov ne odložijo niti med poukom – kdaj mora posredovati celo policija

Profimedia

Naključno smo izbrali štiri srednje šole v Sloveniji in se s pristojnimi pogovarjali o obnašanju njihovih učencev med poukom. Kar so povedali, nas je presenetilo.

Mladostniki preizkušajo meje in iščejo svoj prostor pod soncem. Želijo si biti del vrstniške družbe, želijo si biti sprejeti in se na nek način zoperstaviti družbi. Pri tem uporabljajo tudi tobačne izdelke.

Dandanes mladi začnejo kaditi že v osnovni šoli, torej to ni nekaj, kar se začne šele v srednji šoli. Kljub temu pa so dijaki vedno bolj predrzni: niti štiri stene šolske učilnice niso ovira, če želijo "enega skadit".

Problem današnje družbe je tudi zasvojenost s telefoni, mladi za to boleznijo trpijo najbolj. V srednjih šolah je uporaba telefonov med poukom prepovedana, razen če učitelj izrecno dovoli uporabo za potrebe pouka. Večina šol med odmori in malico uporabe mobijev ne prepoveduje, razen če gre za snemanje brez privoljenja dijakov ali zaposlenih. Kljub temu dijaki celo med poukom snemajo, slikajo, so na družbenih omrežjih, telefonirajo ...

Profimedia

Kaj vse dijaki počnejo med poukom? Da bi dobili boljšo sliko o tem, kako poteka pouk v srednjih šolah, smo naključno zbrali štiri srednje šole v Sloveniji in s pristojnimi govorili o obnašanju njihovih dijakov.

1. Gimnazija Nova Gorica

Andrej Šušmelj, ravnatelj gimnazije Nova Gorica, je dejal, da se pri njih še ni zgodilo, da bi dijak med poukom ali v šolskih prostorih prižgal cigareto. Zgodi pa se, da se med odmori obveznih izbirnih vsebin "na prostem oddaljijo proč od spremljevalcev in kadijo, vendar so taki pojavi redki". Meni, da je "kajenje v zadnjem desetletju v velikem upadu".

Dijaki gimnazije Nova Gorica na šolskih površinah ne smejo kaditi "in se to niti ne dogaja". Zelo redko se izmuznejo zunaj šole med petminutnimi odmori, med glavnim odmorom pa se odpravijo mnogi tudi zunaj šolskih površin po malico: "Če takrat kadijo, ne moremo nadzirati." Pojasni, da kadijo "večinoma problematični učenci – po vedenju ali po ocenah". So pa njihovi dijaki nekoliko bolj predrzni glede nedovoljene uporabe telefonov med poukom. Šušmelj meni, da smo sicer vsi, "celotna družba – s starši in učitelji vred – odvisni od spleta, mladi pa najbolj". Ko se začnejo med poukom dolgočasiti, začnejo uporabljati telefon, igrajo igrce, se snemajo, si pišejo ... Razkrije, da so se predlani soočali z incidentom, ko je dijak nedovoljeno snemal učitelja in razred ter vse skupaj objavil na družbenih omrežjih.

2. Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

Tudi na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje še niso doživeli, da bi dijak med poukom prižgal cigareto, nam zaupa svetovalna delavka Božana Kos. Pove pa, da pogosto uporabljajo telefone, ko jih ne bi smeli, večinoma za to, da igrajo igrice, nekateri pa tudi, ker so aktivni na družbenih omrežjih: "So odvisni od telefona." Predvsem fantje, meni.

3. Srednja šola Izola

V tem šolskem letu se še ni zgodilo, da bi kakšen učenec med poukom prižgal cigareto, "si je pa en dijak želel privoščiti elektronsko cigareto na šolskem hodniku, češ da je želel zgolj poskusiti, kako to je", nam zaupa Ornela Gregorič s tajništva srednje šole Izola. "Opažamo porast uporabe elektronskih cigaret, kar za navadne cigarete ne moremo reči," doda. Zgodilo se je tudi, da je dijak med poukom želel konzumirati fugo oziroma nikotinsko vrečko, ki je še bolj neopazna – lična okrogla embalaža, nikotinska vrečka v velikosti žvečilnega gumija na dlesni – kot elektronska cigareta: "To smo mu pravočasno preprečili in o dogodku obvestili starše."

Tudi dijaki te srednje šole uporabljajo telefon, kadar je to prepovedano: "Največ uporabljajo družbena omrežja, brskajo po spletnih straneh in se pogovarjajo prek sporočil." Pravi, da so zasvojeni vsi: tako dekleta kot fantje, tako odličnjaki kot tisti, ki jim gre slabše. "Vsekakor pa je pretirana raba mobilnih telefonov večkrat v korelaciji s slabšim učnim uspehom," doda.

"Mnogi od njih zaradi rabe telefona pozno v noč v šolo prihajajo utrujeni in neprespani, s čimer sta tesno povezani slabša pozornost in šibka koncentracija. Zaradi tega težje sledijo pouku in se ponovno zatekajo k ekranom in tako je krog sklenjen."

Na prekomerno rabo telefonov jih opozorijo predvsem starši, ko iščejo vzroke za šolski neuspeh in odsotnost od pouka: "Na šoli opažamo porast določenih vedenjskih in čustvenih težav, ki bi v povezavi z drugimi dejavniki tveganja lahko bili tudi posledica prekomerne uporabe pametnih telefonov."

4. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota

Tudi ravnateljica srednje zdravstvene šole Murska Sobota Zlatka Lebar pravi, da med poukom dijaki ne prižigajo cigaret, "večji problem pa so zdaj nove ponudbe elektronskih cigaret, ki jih zelo premamijo, saj so običajno predstavljene kot manj nevarne od cigaret". Porast tistih, ki kadijo elektronske cigarete, opažajo v tem šolskem letu, poleg tega pa nas opozori na velik porast fug in drugih stvari z vsebnostjo nikotina. "V naši šoli delamo veliko na pogovoru in osebnem vplivanju na mladostnika, saj zaradi uporabe cigarete ali drugih snovi ne bomo dijaka izključili, še posebej, če se zavedamo, da običajno potrebujejo prave informacije in osebni pogovor," razloži.

Glede telefonov so že imeli precej pestre situacije: tudi, če dijak uporablja telefon med poukom "telefona ne odvzamemo, saj smo že imeli težave, ker je to njihova osebna lastnina in je nimamo pravice odvzeti". Sploh prvi letniki pogosto dogajanje med poukom tudi snemajo. Ne želi razkriti veliko, a namigne, da so pred časom zaradi situacije s telefoni že vključili policijo. "Vse se je dobro izteklo in dijaki so uspešno zaključili šolanje," razkrije, kako se je razpletlo. O vseh zadevah skušajo govoriti s starši na roditeljskih sestankih in na govorilnih urah: "To vedno ni preprosto, saj se starši morda ne odzovejo, ali pa sami tega ne zaznavajo kot problem." 

Kazni?

In kakšne so kazni, če dijak kadi, uporablja telefon med poukom ali se vede neprimerno? Postopki so natančno določeni v hišnem redu vsake srednje šole – za vzgojni ukrep se pogovori z dijakom in za ukrep z obrazložitvijo se obvesti starše. 

Twitter/Sober College

Pa to zaleže? Čeprav bi si morda mislili, da se mladi, ki kadijo, skrivajo pred učitelji in starši, so nam mnogi sogovorniki potrdili, da ni tako.

"V veliki večini primerov starši vedo, da njihovi mladostniki kadijo," je povedala Kosova iz srednje šole Izola, ravnateljica srednje zdravstvene šole Murska Sobota pa je rekla, da dijakom "starši pogosto sami kupujejo cigarete". "Včasih starši tudi nočejo vedeti," pa je dejal ravnatelj gimnazije Nova Gorica.

"Vse se začne in konča v družini, ki otrokom vzgaja prave vrednote – seveda jih morajo imeti najprej starši, saj potem običajno z njihovim sodelovanjem tudi pri dijaku dosežemo pozitivni premik," je zaključila ravnateljica srednje zdravstvene šole Murska Sobota.

Ministrstvo za zdravje opozarja: kajenje ubija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol