STA | 15. 1. 2023, 21:00

Kadilcem je odklenkalo: prepoved kajenja vsepovsod, celo na plažah (po novem lahko prižgejo le še doma)

Profimedia

Na kavo in cigareto? Še enega prižgemo in skok v morje? Nič več. Sprejet je bil drastičen ukrep.

Mehika je uveljavila enega najstrožjih zakonov za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov na svetu, saj prepoveduje kajenje na vseh javnih mestih! Ukrep, ki je bil prvič odobren v letu 2021, vključuje tudi prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov.

Več držav Latinske Amerike je že uzakonilo oblikovanje različnih javnih prostorov brez kajenja, mehiška zakonodaja na tem področju pa velja za najstrožjo in najobsežnejšo.

Tudi parki, plaže, hoteli, pisarne, lokali ... 

Zakon iz leta 2008 je v Mehiki uveljavil ločene prostore za kadilce in nekadilce v barih, restavracijah in na delovnih mestih, zdaj pa se prepoved kajenja razširja na vsa javna mesta. To vključuje parke, plaže, hotele, pisarne in gostinske lokale. Omejena je tudi uporaba uparjalnikov in elektronskih cigaret, še posebej v notranjosti prostorov.

Vključuje tudi prepoved oglaševanja, promoviranja in sponzoriranja tobačnih izdelkov, kar pomeni, da cigarete ne smejo biti na vidnem mestu niti v trgovinah.

Panameriška zdravstvena organizacija je pozdravila to odločitev in čestitala mehiški vladi za ta ukrep. Poudarila je, da je kajenje odgovorno za skoraj milijon smrti v obeh Amerikah, tako neposredno kot posredno zaradi izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Strah zaradi korupcije

Kadilci pa se pritožujejo zaradi takšne strogosti. Poslej bodo lahko kadili samo doma ali v drugih zasebnih prostorih. Nekateri tudi dvomijo v možnost uveljavitve prepovedi v praksi. Zaradi razširjene korupcije v mehiški policiji se bojijo, da bodo policisti to izrabili kot priložnost za nove podkupnine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord