R. K. | 29. 11. 2022, 09:04 | Vir: STA

Stopili so na prste kriminalcem, ki so podlo izkoriščali stisko Slovencev

Fotografija je simbolična.

Borut Živulovič/Bobo

V dobro organizirani kriminalni združbi je po podatkih policistov sodelovalo 33 osumljencev, ki so povzročili za skoraj milijon evrov škode.

Ljubljanski policisti so stopili na prste kriminalni združbi, ki se ukvarja s kaznivimi dejanji goljufij. V hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti PU Ljubljana izvedli leta 2018 so pridržali več oseb. Kot so zapisali, so preiskovali korupcijska kazniva dejanja, ki so povezana z najemanjem bančnih kreditov.

O poteku dela preiskave so policisti medije obvestili že junija 2018, kasneje, ko so navedeno preiskavo že zaključili, pa so dodatno odkrili, da so osumljeni delovali v interesu širše združbe, ki se ukvarja predvsem s kaznivimi dejanji goljufij. 

Osebam, ki niso bile kreditno sposobne, urejali kredite

Kriminalisti so takrat sporočili, da so izvedli prek 20 preiskav, tudi v bankah, in odredili pridržanje petim osumljencem. Sodišče je glavnima organizatorjema odredilo pripor, trem pa izreklo ukrep javljanja na policijski postaji. Kriminalisti so nato nadaljevali preverjanje okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Srdjan Živulović/ Bobo

Med preiskavami so zasegli okoli 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave in ogromno listinske dokumentacije. "Osumljenci so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 evrov škode oz. so si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist," so takrat navedli kriminalisti.

Z obsežno kriminalistično preiskavo so leta 2018 ugotovili, da je ožji krog osumljencev za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, urejal kredite na različnih bankah na način, da so preko referentov bank, zadolženih za področje kreditov, prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita.

Ovadenih 33 osumljencev

V ta namen so prirejali dokumente in urejali fiktivne zaposlitve. Zneski odobrenih kreditov so presegali tudi 100.000 evrov. Za vsak odobren kredit so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki določenega odstotka kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 odstotkov.

Bobo

Ovadili so 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril. Izsledke kriminalistične preiskave, ki je trajala štiri leta, bodo kriminalisti v kratkem predstavili v izjavi za javnost, so sporočili s PU Ljubljana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol