R. K. | 24. 11. 2022, 15:30

Ste plačali kazen med epidemijo? Vlada vam bo vrnila denar

Žiga Živulović jr./Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Dobre novice prihajajo s seje vlade, po kateri je ministrica Švarc Pipan napovedala, da bodo zagotovili sredstva za vračilo plačanih glob, ki so bile med epidemijo izdane nezakonito. 

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je napovedala zakonsko ureditev podlage za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov, prekrškovnih postopokov in postopkov prisilne izterjave, ki so povezani s tistimi postopki, ki so jih proti posameznikom na temelju nezakonitih in neustavnih podlag uvedli v času epidemije. Dejala je, da bodo finančna sredstva za vračila v celoti zagotovljena iz proračuna.

Ministrica je po seji vlade pojasnila, da so sprejeli izhodišče za pripravo rešitev v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so jih državne institucije vodile v času obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. 

Posamezniki bodo izračun dobili avtomatično

"Zakonsko bomo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in postopkov prisilne izterjave, v zvezi s tistimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag," besede Švarc Pipanove navajajo pri 24ur.com.

Bobo

Ministrica je pojasnila, da bodo postopek vračanja glob in stroškov vodili po uradni dolžnosti, prizadetim posameznikom pa pri tem ne bo treba kakorkoli ukrepati. Vlada si je po njenih besedah za cilj zadala, da bi bilo vračanje plačanih glob in stroškov kolikor je mogoče preprosto in centralizirano.

Posamezniki bodo tako izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali, dobili avtomatično. Ministrica je zatrdila, da bodo finančna sredstva za vračila v celoti zagotovili iz državnega proračuna, poroča omenjeni medij. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol