7. 10. 2022, 14:20 | Vir: STA

Kritike so Urški Klakočar Zupančič prišle do živega: "Grdo so ga zlorabili"

UKC Ljubljana

Odmevni film, ki je povzročil ogorčenje velikega dela javnosti, sta si predsednica DZ in Dejan Zavec ogledala skupaj z otroki Pediatrične klinike.

Ob obisku Pediatrične klinike UKCL se je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič skupaj s poslancem Dejanom Zavcem sestala z vodstvom UKCL in tudi z junaki 3. nadstropja - otroki, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku klinike. Film, ki je povzročil ogorčenje velikega dela javnosti, so si tudi skupaj ogledali.

V filmu sta Zavec in Klakočar Zupančičeva simbolni boksarski boj prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic, znakom boja proti otroškemu raku. A sta si s filmom prislužila predvsem kritike, prevladujoče mnenje je bilo, da je bil pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

"Namen filma je dober"

"Ta film je bil zelo grdo zlorabljen," je poudarila Klakočar Zupančič. Kot je dodala, je bil film posnet z dobrim namenom, da bi malim borcem in njihovim družinam vlil upanja. Mnenje o njem si bo lahko po njenih besedah ustvaril vsak sam.

"Film ni bil namenjen tistim, ki so komentirali, pač pa otrokom, ki se borijo za življenje in vedo, kaj je dostojanstvo," je poudaril Zavec.

Predanost zdravnikov vliva upanje

Ljubljanska pediatrična klinika je izjemen primer javnega zdravstva, je ob obisku poudarila predsednica DZ Klakočar Zupančičeva. Srečala se je tudi z v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Markom Jugom in predstojnikom pediatrične klinike UKC Markom Pokornom.

"Pediatrična klinika je izjemen primer javnega zdravstva. Ne predstavljam si, da bi se otroci z onkološkega oddelka zdravili kjerkoli drugje kot v javni ustanovi. To moramo varovati," je poudarila.

Bobo

Pokorn je poudaril, da je pediatrična klinika osrednja otroška bolnišnica v državi, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci iz vse Slovenije. Vsa ekipa zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih se po njegovih besedah po vseh močeh trudi, da otroke pozdravijo, ob tem pa jim nudijo tudi šolanje in kar se da normalno otroštvo. "Stvari, ki jih počnemo, se ne da meriti z nobenim finančnim merilom," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol