19. 6. 2022, 06:00 | Vir: STA

Kriza ne prizanaša niti študentom: zgolj v tej regiji ne bo podražitev cen študentskih domov

Profimedia

Letos je razpisanih 12.149 mest za subvencionirano bivanje, in sicer 4685 mest za sprejem in 7464 za podaljšanje bivanja, ter 49 mest za študente s priznano mednarodno zaščito in študente s priznano začasno zaščito. Za bivanje pa bo večina študentov mogla plačati več kot v preteklosti. 

Naraščajoče cene energentov vplivajo tudi na študentsko populacijo.

Za stanovalce mariborskih študentskih domov so se stanarine od maja povišale za 11 odstotkov, v ljubljanskih študentskih domovih pa so od junija višje za šest odstotkov. Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. To naj bi se zgodilo s 1. oktobrom.

Za koliko so dvignili stanarino?

V Študentskem domu Ljubljana so zaradi povišanja cen energentov in drugih okoliščin s 1. junijem bili prisiljeni dvigniti stanarine za slabih šest odstotkov, povprečna cena bivanja v domu zdaj znaša 77,25 evra na mesec, prej 72,08 evra. Ob tem se cene subvencionirane stanarine gibljejo med 61,23 in 108,89 evra.

Profimedia

V mariborskih študentskih domovih, ki razpolagajo z 2663 ležišči, so cene storitev zaradi dražitve energentov že s 1. majem zvišali za 11 odstotkov. Upravni odbor mariborske univerze je ob tem dodal določilo, da se cene stanarin, parkirnin in ostalih storitev študentskih domov v tem letu ne uskladijo z letno stopnjo inflacije.

"Povprečna cena stanarine se je od 1. maja s 100,90 evra povišala na 112 evrov. Do takrat so se namreč povišali stroški na enoto za porabljeno vodo in komunalne storitve za okoli 20 odstotkov, za električno energijo pa kar za trikrat v primerjavi s petletnim povprečjem. Od takrat pa do danes so se stroški električne energije še dodatno povišali za osem odstotkov," so za STA pojasnili na mariborski univerzi.

Na Primorskem podražitve zaenkrat ne bo

Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. "Glede na naraščajoče cene energentov in posledično vsega ostalega bomo tudi na primorski univerzi morali prilagoditi cene v študentskih domovih z naslednjim študijskim letom, torej 1. oktobra," je za STA opozoril pomočnik rektorice primorske univerze Aleš Oven.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.