17. 5. 2022, 22:00

V novi koalicijski pogodbi so pozabili na odpuščene delavce

Profimedia

Neuradni predlog koalicijske pogodbe je strukturiran in kompleksen, vendar v njem pogrešajo večji poudarek na ključnih družbenih tematikah. 

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da je eden izmed izpuščenih členov pogodbe v možnih izgubah delovnih mest. 

Del koalicijske pogodbe, ki se nanaša na zeleni preboj, energetiko in okolje, je po mnenju vodstva GZS zelo splošen, konkretno je opredeljena zgolj letnica 2030 kot leto izstopa iz premoga.

"Koalicijska pogodba tudi popolnoma prezre slovensko industrijsko politiko in vlogo energetsko intenzivne industrije za oskrbo gospodarstva s surovinami in razvoj novih tehnologij, predvsem tehnologij, ki bodo zmanjšale odvisnost od uvoza tujih surovin in izboljšale ravnanje z odpadki," je bil kritičen predsednik GZS Tibor Šimonka.

V koalicijski pogodbi namreč tudi ni predvideno, kje in kako nadomestiti izgubljena delovna mesta, če bo zaradi novih usmeritev prišlo do zapiranja tovarn in se bodo investitorji selili v države, bolj prijazne do industrije, je pojasnil Šimonka.

Kje vidijo možne rešitve? 

Nekatere možne nadgradnje na zbornici vidijo v navedbah o davčnih olajšavah za mlajšo aktivno populacijo, pa tudi v nameri hitrejšega vključevanja mladih na trg dela, povezovanju visokotehnoloških podjetji z univerzami in rešitvah za talente.

"V duhu fleksibilnosti razumemo tudi predlog možnega znižanja spodnje meje obsega polnega delovnega časa s 36 na 30 ur tedensko, vendar uporaba te možnosti ostaja v domeni delodajalca," je še pojasnil izvršni direktor GZS.


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.