16. 5. 2022, 18:54 | Vir: STA

Pirc Musarjeva kritična do načrta nove vlade

Nebojša Tejić/STA
Pirc Musarjeva kritična do načrta nove vlade (foto: Nebojša Tejić/STA)

Odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka opozarja, da bi vsebina koalicijske pogodbe lahko vodila do neenake obravnave različnih poklicev.

Koalicijska pogodba strank prihodnje vlade na zdravstvenem področju med drugim predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov. Pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar je ocenila, da bi popolna prepoved dodatnega dela zdravnikov lahko vodila do neenake obravnave ene poklicne skupine v primerjavi z drugimi.

Bobo

Koalicijska pogodba med drugim s spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih ter uvedbo konkurenčne prepovedi dela.

Uvedba popolne prepovedi popoldanskega dela nesmiselna

Uvedba konkurenčne prepovedi dela je po besedah pravne strokovnjakinje Pirc Musar nesmiselna, saj jo za zdravnike že predvideva zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih. Posamezni zdravnik mora tako pred pričetkom dodatnega dela pri drugem delodajalcu od svojega siceršnjega delodajalca pridobiti dovoljenje.

Namesto prepovedi

Po njenih besedah bi bilo zato smiselno pripraviti natančna navodila, pod katerimi pogoji lahko javnozdravstvena ustanova zdravniku odobri takšno dovoljenje.

Popolna prepoved izdaje omenjenih dovoljenj zdravnikom pa bi po njeni oceni lahko vodila do neenake obravnave oz. diskriminacije zdravnikov v primerjavi z drugimi poklicnimi skupinami.

Ob tem kot del težav pri trenutnem stanju navaja pomanjkanje nadzora nad zdravniki, ki delajo v javnem sektorju, dodatno pa tudi pri zasebnikih oz. koncesionarjih.

Predsedstvo SD se je v soboto seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafirane, s tem pa je po navedbah Gibanja Svoboda koalicijska pogodba usklajena med vsemi prihodnjimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano, ni pa še potrjena.

Za zdravnike zdravstveni del koalicijske pogodbe med drugim predvideva prepoved popoldanskega dela zdravnikov iz javnega sistema pri zasebnikih in koncesionarjih ter uvedbo konkurenčne prepovedi dela, uveljavitev in ovrednotenje standardov in normativov v zdravstvu (ukiniti nameravajo sočasno delo zdravnikov na več deloviščih), pa tudi finančno stimulacijo zdravstvenega kadra in nagrajevanje rezultatov dela.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.