A. B. | 23. 3. 2023, 07:00

Lani si jo je ogledalo več kot 100.000 ljudi, zdaj pa ... Priljubljena turistična atrakcija ne bo več prosto dostopna

Profimedia

Ena izmed najveličastnejših naravnih znamenitosti v Sloveniji množičnih ogledov več ne bo dovoljevala. Kakšne ukrepe so sprejeli, in zakaj?

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki veljajo za ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem, hkrati pa tudi izjemno obiskanih. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park.

"Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije," lahko preberemo na spletni strani javnega zavoda za turizem Doline Soče. Lani si je lepote naravnih biserov ogledalo več kot 100.000 ljudi. 

Omejitev vstopa 

A ker je zanimanja za obisk veliko in vsako leto več, so se v zavodu odločili, da omejijo število obiskovalcev. Mija Kokošin je ob tem povedala: "V letošnjem letu bomo prav zaradi boljše izkušnje obiskovalcev v Tolminskih koritih uvedli nekaj novosti. To bo v prvi vrsti omejitev števila obiska, kar pomeni, da bo ob posameznem terminu vstop omogočen določenemu številu obiskovalcev," poroča radio Robin. 

Zato priporočajo, da obiskovalci ogled rezervirajo, predvsem poleti. 

Uvajajo pa še eno novost - "Bo pa novost tudi enosmerni obisk korit, vstop bo mogoč samo pri blagajni na vstopni točki," je zaključila Kokošinova. 

Na Japonskem je očaral film o Sloveniji

Festival japonskega svetovnega turističnega filma 2023 je potekal v Šigi na Japonskem od 14. do 16. marca. V letošnji, že 5. izvedbi, je bilo prijavljenih 1418 filmov iz več kot 100 držav, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), smo poročali. 

Med 20 nagrajenimi videi iz vsega sveta v kategorijah, povezanih s promocijo turističnih destinacij in letos prvič tudi kategorijo za turistične dokumentarne filme, je bil tudi slovenski dokumentarni film Slovenia Green, ki je osvojil zlato nagrado. 

Gre za prvi dokumentarni film, ki je nastal na STO v sodelovanju z ekipo Karata Film in v 28 minutah celovito prikaže zeleno misel in delovanje deležnikov slovenskega turizma v praksi, so razložili. 

Dokumentarni film Slovenia Green si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ