5. 7. 2022, 12:30 | Vir: STA

Tragedija v Dolomitih: je sploh še upanje, da bi našli preživele?

Profimedia
Tragedija v Dolomitih: je sploh še upanje, da bi našli preživele? (foto: Profimedia)

Reševalci nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih po nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih. Odlomljeni del ledenika je terjal najmanj sedem življenj.

Reševalci nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih v nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih. Odlomljeni del ledenika je sprožil plaz in terjal najmanj sedem življenj. Iskanje s helikopterji in droni nadaljujejo, čeprav je le malo upanja, da je kdo od 13 pogrešanih preživel.

Reševalci so sporočili, da zaradi nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov s termičnimi kamerami nad krajem nesreče. 

Profimedia

Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične.

Po uradnih podatkih je v plazu več ton ledu in kamenja, ki ga je sprožil del ledenika, ki se je odlomil na 3343 metrov visoki Marmoladi, umrlo sedem ljudi, osem jih je poškodovanih, med njimi več huje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.  

Med poškodovanimi sta 67-letni Nemec in 58-letna Nemka še vedno v težkem stanju. Svojci pogrešajo še 13 ljudi, vendar njihove navzočnosti na kraju nesreče še niso potrdili.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju.

Profimedia

V letoviškem kraju Canazei, ki leži pod ledenikom, je dejal, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost majhna.

Nesreča povezana z vročinskim valom

Strokovnjaki nesrečo povezujejo s sedanjim vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle 10 stopinj Celzija.

Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.