4. 7. 2022, 08:33 | Vir: STA

Iskalna akcija se nadaljuje: snežni plaz vzel več življenj

Twitter/Luigi Borruso

Reševalci nadaljujejo z iskanjem, po navedbah oblasti pa za zdaj ne poznajo skupnega števila nastradalih plezalcev.

V nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih, v kateri se je odlomil del ledenika in sprožil plaz, je po zadnjih podatkih umrlo šest ljudi, najmanj osem pa je bilo ranjenih.

"Plaz snega, ledu in kamenja je zasul dostopno pot v času, ko je bilo na njej več vrvnih skupin, od katerih je nekatere odneslo," je povedala tiskovna predstavnica reševalnih služb Michela Canova.

Nesreča se je zgodila dan po tem, ko so na vrhu ledenika zabeležili rekordno visoko temperaturo 10 stopinj Celzija. Strokovnjaki menijo, da naj bi bilo za nesrečo krivo prav nenavadno toplo vreme, povezano z globalnim segrevanjem. V prihodnje bi lahko zaradi tega prišlo do še več podobnih nesreč.

"Sedanje razmere na ledeniku ustrezajo sredini avgusta in ne začetku julija," je dejal profesor naravoslovja na univerzi Roma Tre Massimo Frezzotti.

Državljanstva žrtev oblasti niso sporočile, vendar pa so italijanski mediji poročali, da naj bi bili med njimi tudi tuji državljani. Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik.

Državno tožilstvo v Trentu je medtem začelo s preiskovanjem morebitnih vzrokov za nesrečo.

Ledenik Marmolada, imenovan tudi "kraljica Dolomitov", je sicer največji v gorski verigi Dolomiti in napaja reko Avisio. V skladu z marčevskim poročilom Medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC) je taljenje ledu in snega ena od desetih glavnih groženj, ki jih povzroča globalno segrevanje. Po navedbah odbora bi lahko ledeniki v Skandinaviji, Srednji Evropi in na Kavkazu do konca stoletja izgubili 60 do 80 odstotkov svoje mase. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.