9. 6. 2022, 12:49

Lidija Jerkič o izkoriščanju delavcev na Kozini: "Slovenijo je lahko sram!"

Bobo/TV Slovenija/posnetek zaslona/fotomontaža

Medtem ko čakamo na ugotovitve inšpekcije, kako sta lahko sporni podjetji Marinblu in Selea sploh obratovali, je predsednica Zveze svobodnih sindikatov podala zaskrbljujoče mnenje.

Lidija Jerkič je v oddaji 24UR Zvečer povedala, da bi v situaciji omenjenih podjetij morala poleg inšpekcije posredovati tudi policija. Ob tem je dodala, da je Slovenijo lahko sram, da se take stvari dogajajo pri nas, ne glede na to, kdo je odgovoren.

Ob tem je tudi dejala, da jo celotna situacija spominja na pretepanje za zaprtimi vrati, ko pa se zgodi najhujše, pa se vsi sprašujemo, kdo je zatajil. 

"Ne gre za osamljen primer"

Jerkičeva tudi meni, da v primeru izkoriščanja delavcev v podjetjih Marinblu in Selea ne gre za osamljen primer, "se pa na žalost morajo izpostaviti delavci in tvegati svojo zaposlitev zato, da se bo družba morda zganila".

Spomnimo tudi, da sta podjetji po poročanju TV Slovenija dobivali celo državne subvencije.

Lukić: Kdo potrebuje prestrašene inšpektorje?

Da so delavci tako fizično kot psihično izčrpani, dvanajst indijskih delavcev pa celo spi v skladišču tovarne, je včeraj na tiskovni konferenci povedal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić. Ob tem je opozoril tudi na higienske standarde, ki jih v pakirnici rib praktično ni.

Bobo

Odjemalca omenjenih podjetij pri nas sta Spar in Lidl, zato so jih v Delavski svetovalnici pozvali, ali si želijo sodelovati pri takem početju in ali se čutijo soodgovorni za razmere, v katerih delavci delajo. 

V oddaji Svet na Kanalu A pa je Lukić poudaril: "Lahko imamo 500 inšpektorjev, ampak če se jim bo tresla roka, ko bodo morali napisati globo, kaj šele kazensko ovadbo, potem jih ne potrebujemo."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ